PERFORMANS NA TRGU / 24 sata osmjehivao se Zagrepčanima: 'Osmijeh znači prijateljstvo, ljubav... a može značiti i licemjerje'

Čak 17 mišića potrebno je da nastane jedinstvena ljudska ekspresija - osmijeh

18.9.2019.
20:08
VOYO logo

Protekla 24 sata jedan je čovjek stajao na glavnome zagrebačkom trgu i osmjehivao se ljudima. Vijest je tim posebnija jer riječ je o performansu poznatoga konceptualnoga umjetnika Siniše Labrovića

Možda ga se sjećate kada je svojim performansima skupljao potpise za zaštitu svećenika pedofila, urinirao na Markovu trgu, a na Korčuli je iz akvarija pecao ribe - iz konzerve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17 mišića je potrebno da nastane univerzalna ljudska ekspresija - osmijeh. Nebitno u kojem ste dijelu svijeta, osmijeh ima isto značenje. Ili?

"Znači prijateljstvo, naklonost, dobrohotnost, ljubav, a opet u sebi sadrži dovoljno napetosti i dvosmislenosti pa može označavati i licemjerje", kaže konceptualni umjetnik Siniša Labrović koji se protekla 24 sata osmjehivao ljudima i propitivao koliku vrijednost ima jedan osmijeh i zašto se od svih nas očekuje - da smo uvijek nasmijani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osmijeh je jedan od najprofitabilnijih izraza"

"Naravno, ima svoju isplativost i daje dividende i naravno, uz požudu, osmijeh je jedan od najprofitabilnijih izraza. S druge strane, sve je više zabranjeno u komunikaciji biti loše volje", kaže Labrović. 

Knjige za samopomoć s brzim savjetima kažu da ako vježbamo osmjehivanje, i raspoloženje će nam se poboljšati. Stručnjaci tvrde da je ovaj savjet opasan jer je riječ o potiskivanju pravih emocija. Zbog ubrzanog načina života više se smijemo jer mislimo da se moramo smijati, a sve manje jer se tako doista osjećamo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se definitivno o toksičnoj kulturi jer mi sad na Instagramu imamo te savršene živote, savršene ljude, ispeglane slike, i postupke, i riječi, i osmjehe, i komentare. Nemoguće je", kaže sociolog Bruno Šimleša.  

Labrović je točno u 19 sati, 24 sata otkad je započeo, uputio svoj zadnji osmjeh u sklopu performansa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo