drugi put uhvaćen / Radikalni potez Facebooka: I dalje špijunira korisnike tako da plaća tinejdžerima, evo za što

Image
Foto: Oliver Berg/DPA/PIXSELL

Putem navedene aplikacije Facebook je imao pristup svim aktivnostima i podacima na korisnikovom mobilnom uređaju i web-u, privatnim porukama...

31.1.2019.
16:31
Oliver Berg/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Facebooku se ne piše dobro jer je otkriven još jedan očajan potez. Naime, ovaj gigant i dalje ne odustaje od nedopuštenog skupljanja podataka pa je plaćao 20 dolara mjesečno korisnicima aplikacije Facebook Report od kojih neki imaju samo 13 godina kako bi prikupili što veći broj informacija, javlja TechCrunch.

Nadalje, otkriveno je da je od 2016. godine tajno plaćao korisnicima, i to onima od 13 do 35 godina, 20 dolara mjesečno da instaliraju aplikaciju Facebook Research. Unatoč Appleovim pokušajima da zaštiti svoje korisnike, Facebook je po drugi puta uhvaćen s aplikacijom koja pokušava prevariti Apple i zaobići tu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pristup apsolutno svemu, Facebook demantira

Putem te aplikacije, Facebook je imao pristup svim aktivnostima i podacima na korisnikovom mobilnom uređaju i web-u, privatnim porukama, fotografijama, video zapisima, e-mailovima i pretragama na Internetu.

Facebook je za TechCrunch potvrdio da je korisnicima plaćao za instaliranje aplikacije te su rekli da korisnike nisu špijunirali, već je onima koji su odlučili sudjelovati sve objašnjeno i na početku je zatraženo njihovo dopuštenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je TechCrunch objavio podatke do kojih je došao istraživanjem, Apple im je potvrdio da je Facebook narušio njihova pravila te su im blokirali aplikaciju Facebook Research. Aplikacija i dalje postoji na Androidima.

Inače, Facebook Research aplikacija je slična Facebook-ovoj aplikaciji Onavo Protect koju je Apple zabranio u lipnju i koja je uklonjena u kolovozu prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo