Rabljena raketa / Revolucija u svemirskom putovanju: SpaceX bi u potpunosti mogao promijeniti putovanje svemirom

'To je kao da izgradite avion i letite njime, nakon toga ga bacite, a sada ga možete koristiti koliko god želite", kazao je Elon Musk

31.3.2017.
19:34
VOYO logo

Američka korporacija SpaceX prvi je put uspješno lansirala već korištenu raketu. Povijesni je to korak kojim će se smanjiti troškovi putovanja u svemir, ali i povećati njihova učestalost.

Lansiranjem već korištene Falcon 9 rakete, SpaceX bi u potpunosti mogao promijeniti putovanje svemirom. Ponovno korištenje rakete, koja bi pri običnom slijetanju završila u oceanu, smanjit će troškove koji će omogučiti češće letove u Sunčevu sustavu, ali i posjete Marsu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je nevjerojatno, to je revolucija u svemirskom putovanju. Usporedite cijelu priču s avionima. Zamislite da ste do sada poslali avion na jedan let i nakon toga ga bacili, a sada ga možete koristiti koliko god želite", kazao je Elon Musk, osnivač SpaceX-a. 

Raketa Falcon 9 u orbitu je ponijela telekomunikacijski satelit, a po završetku misije, napravila je ono po čemu je najpoznatija - slijetanje na platformu nasred oceana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo što prije ponovno lansirati rakete. Namjeravamo to učiniti odmah po njihovu slijetanju, ali za to će nam trebati još nekoliko godina", tvrdi Gwynne Shotwell, predsjednica SpaceX-a.

I dok je cijeli svijet slavio jedan svemirski uspjeh, NASA javlja o novom.
Peggy Whitson, najstarija astronautkinja sa svojih je 57 godina oborila rekord u ukupnoj svemirskoj šetnji za žene - koji sada iznosi 53 sata i 22 minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom te šetnje Peggy je izgubila dio zaštitnog omotača, no, budući da nema opasnosti za postaju, nezgoda je ipak u drugom planu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo