JUNACI ZA POSEBNE ZADAĆE / RTL s ekipom za posebne zadaće: Oni rješavaju riskantne situacije i hvataju okrutne kriminalce

Kod njih nema kucanja. I nikad ne znaju što ih čeka iza vrata. U ekipi ih je osam

14.6.2020.
21:32
VOYO logo

Posljednjih deset godina odradili su gotovo sva uhićenja u Zagrebu. Rade u nekoliko smjena i uvijek su na poslu. Angažirani su u najsloženijim i najzahtjevnijim operacijama. Često ih vidimo, ali rijetko čujemo. 

Image
Uhićenja /

VIDEO Pogledajte kako su specijalci upali osumnjičenom ubojici: 'Razvali! Ruke na vrata!'

Image
Uhićenja /

VIDEO Pogledajte kako su specijalci upali osumnjičenom ubojici: 'Razvali! Ruke na vrata!'

Zovu se Ekipa za posebne zadaće i strukturirani su unutar Interventne policije. Kako izgleda njihov dan kad nisu u akciji, s čim sve rade i s kojim se sve izazovima nose - prvi put o tome progovorili su našoj reporterki IvaniIvandi Rožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod njih nema kucanja. I nikad ne znaju što ih čeka iza vrata. U ekipi ih je osam. I rade svaki dan, podijeljeni u pet timova.

"Svaki policijski službenik ima svoju funkciju. Jedan policijski službenik, obično nižeg rasta je taj koji nosi štit, iza njega ide pucač koji je rastom viši, veliki nose najteži dio opreme za provaljivanje, set i tako. Zapovjednik odjeljenja je obično pucač unutar ekipe kojeg moraju slušati", objasnio je Ivan Judi, zapovjednik satnije EPZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovana prije osam godina, Ekipa za posebne zadaće posljednjih mjeseci izazvala je izniman interes javnosti i to nakon objavi snimki na kojima upadaju kriminalcima u domove u sklopu raznih uskočkih akcija.

Iako na snimkama sve izgleda jednostavno, iza svega, kažu, stoji izniman napor. Jer, ne samo što moraju biti uigrani i spremni za svaku akciju - nikamo ne idu bez deset kilograma opreme na sebi - prsluka, pancirke, oružja i kacige. A tu je još i dodatna oprema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači, sustav za provaljivanjeprotuprovalnihvrata, hidraulika i sam set. Dva štita. Jedan je niže razine, nosimo ga kad znamo da će netko biti naoružan kratkim oružjem. A veće razine u svim ostalim situacijama. Čini se jednostavan, ali... nekakvih 15 kilograma ima štit. Plus oprema, jedno dvadesetak kilograma policajac ima na sebi", navodi Judi.

Njegovi kolege naglašavaju da ih ništa ne smije iznenaditi te da moraju biti spremni na improvizaciju u svakoj situaciji. I upravo zato član EPZ-a ne može biti bilo tko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni moraju zadovoljiti određene psihofizičke sposobnosti koje se provjeravaju na testiranjima. Testiranja se provode jednom godišnje ili ovisno o potrebama. Zasad nemamo žena jer nema interesa, ali ako neka prođe test - dapače", naglašava Judi.

Sve snimke čije dijelove policija ponekad pusti javnosti, ponajprije, kažu, služe njima. Jer koliko vremena potroše na obuku, toliko troše i na analizu svake svoje akcije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo