infografika / Sat sudnjeg dana za pola minute bliži ponoći: koje su zemlje idealne za skrivanje u slučaju nuklearnog rata?

Image

Znanstvenici su istaknuli kako su Trumpove izjave o klimatskim promjenama te jačanje nuklearnog arsenala obavještajnih agencija rezultirale povećanjem globalnog rizika

20.3.2017.
12:24
VOYO logo

Pred kraj siječnja su četvorica znanstvenika pomaknuli sat s tri na dvije i pol minute do ponoći, točnije, "posljednjeg sata". 

To je najbliže ponoći što je sat ikad bio još od 1953. kada su SAD i Sovjetska unija provodile pokuse hidrogenske bombe. Kada kazaljka stane na ponoći, to bi označavalo atomsku kataklizmu na Zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> 'Sat sudnjeg dana' najbliže ponoći od 1953. godine, razlog Donald Trump

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome što je pomicanje sata isključivo simboličkog karaktera, znanstvenici su istaknuli kako su izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa o klimatskim promjenama te jačanje nuklearnog arsenala obavještajnih agencija rezultirale povećanjem globalnog rizika

IZVOR: (Bulletin of the Atomic Scientists)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://adriaticmedianethr.files.wordpress.com/2017/03/93828186_doomsday_clock_hour_clock-1-e1490004541532.jpg?quality=100&strip=all&strip=all

Ujedno su istaknuli kako Amerika i Rusija posjeduju više od 90 posto svih bojevih glava u svijetu. Na temelju toga dali su preporuke čovječanstvu kako preživjeti kataklizmu ako dođe do nuklearnog rata, prenosi Al Jazeera Balkans.

Preporuka je jednostavna - s obzirom na to da se sva nuklearna sila nalazi u sjevernoj hemisferi, savjet je da se krene južno od ekvatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se temelji i na pretpostavci da bi napad izvela neka od zemalja koja posjeduje nuklearno oružje, a da bi bombe mogle pasti u neku od zemalja povezanih s tom vrstom naoružanja. 

Iz infografike koju je objavila Al Jazeera Balkans, vidljivo je da su zemlje poput Australije, Novog Zelanda, Južnoafričke Republike i Argentine idealne za skrivanje. Tamo ima mnogo slobodne zemlje za uzgoj hrane, a male su šanse da će postati metama nuklearnog napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo