Ako ga uopće bude / Sezona kakve nije bilo: Istražili smo kako bi moglo izgledati skijanje ove godine, mnogi već spremno čekaju

Image
Foto: Shutterstock / Obertauern

I dok se Slovenci nadaju da će Hrvati uzvratiti turistički posjet i doći na skijanje, postavlja se pitanje kako će mnogima omiljena zabava izgledati u pandemiji

14.11.2020.
11:00
Shutterstock / Obertauern
VOYO logo

Iako je samo skijanje epidemiološki jedan od sigurno najsigurnijih sportova, sve ono što je povezano sa skijanjem - tzv. apres ski, zabave nakon zatvaranja staza, vožnja u gondolama, gužve na ski liftovima - nisu. Dapače, pravosudni repovi afere s nekim austrijskim skijalištima, poput Ischgla tek su se počeli vući. Podsjetimo, zbog oklijevanja lokalnih vlasti da priznaju da imaju epidemiju, te kasnije ishitrene reakcije središnje austrijske vlasti koronavirus se iz tog žarišta proširio cijelom Europom.

Zbog toga, ali i zbog mogućih ograničenja u slobodi kretanja između država, veliko je pitanje kako će izgledati skijaška sezona 2020-2021. Ono što se zasad zna jest da će skijališta, budu li smjela uopće raditi i budu li skijaši do njih smjeli doći, svakako provoditi epidemiološke mjere, a kako će one izgledati pitali smo neka skijališta koja su hrvatskim skijašima najzanimljivija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Ovakve scene nećemo smjeti gledati (Foto: Shutterstock)

Slovenija je prošlog mjeseca uvela stroge epidemiološke mjere, uključujući i ograničenje putovanja, te policijski sat. U takvim uvjetima teško je zamisliti skijaški odmor, ali i odlazak u dalje destinacije, poput Austrije. Slovenska skijališta ipak se nadaju da će se situacija popraviti i optimistično nude pretprodaju sezonskih karata. Epidemiolozima su uputila prijedloge koji uključuju osiguravanje razmaka među posjetiteljima u objektima u zatvorenom, kao i na terasama, ali i recimo ubrzavanje brzine liftova, sedežnica i gondola kako bi se izbjegle gužve. Ipak, većina skijališta koja smo kontaktirali još su uvijek u očekivanju detaljnih uputa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
na rubu propasti /

Slovenska skijališta spremna za sezonu. Očekuju Hrvate te su im poslali važnu poruku te ih podsjetili što se događalo prije nekoliko mjeseci

Najviše slovensko skijalište Kanin - koji je povezan s talijanskim skijalište Sella Nevea, na naš je upit odgovorilo samo da čekaju upute zdravstvenih vlasti, dok je primjerice Krvavec u svom odgovoru izrazio nadu da će sezone ipak biti. "Želimo biti optimistični, a i za sada skijanje kao aktivnost na otvorenom nije zabranjeno. Svakako ćemo poštivati sve mjere i restrikcije koje država propiše. Zasad su mjere usmjerene prema suzbijanju epidemije i mislimo da do početka skijaške sezone ima dovoljno vremena da bi učinci mjera omogućili njen početak koji će ovisiti o snježnim padalinama.

To je slovensko skijalište objavilo i video o pripremama za Covid sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijska skijališta već su naveliko započela s pripremama za otvaranje sezone kada je donesena odluka o novom lockdownu. Kada se i ako otvore, mjere koje će na austrijskim skijalištima mogle bi izgledati onako kako su nam detaljno opisali iz jednog od poznatijih skijališta, Obertauerna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obertauern je smješten na prijevoju i njegova lokacija omogućuje da gosti iz smještaja ili s parkirališta izađu ravno na skijaške padine, a iz resorta ističu činjenicu da su većina ski liftova otvorene "sedežnice" i da zbog njihovog velikog broja i brzine obično nema većih čekanja i gužvi.

Image
Foto: Obertauern
Image
Foto: Obertauern

(Foto: Obertauern.com)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki će gost uz ski-pass dobiti besplatnu skijašku masku (bandanu), koju po potrebi može koristiti kao masku za lice. Na sedežnicama će biti obavezno stavljanje tih ili drugih maski", kazali su nam iz Obertauerna. Na naš upit hoće li se u gondole, kojih u Obertauernu ima nekoliko, dopuštati ulaz samo ljudima iz iste grupe, kažu da još ne znaju te da tvrtka koja upravlja ski liftovima još traži rješenje za gondole. 

A apres ski?

Što se tiče rada restorana i barova na stazama, mnogima najomiljenijeg dijela skijanja, ono će u svakom slučaju biti drugačije nego što je ikad bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim apres skia, kojeg neće biti u formi na koju smo navikli, Obertauern je poznat po svojim restoranima i hotelima. Naši restorani preporučuju da se unaprijed rezerviraju mjesta. Umjesto plesnih podija bit će prostori za sjedenje i planira se postaviti više grijanih prostira za sjedenje vani. Piće i hrana smjet će se konzumirati samo dok se sjedi.

Hoteli i drugi smještaji također poduzimaju mjere kao što su temeljite dezinfekcije prostora nakon odlaska gostiju, a osmišljavaju se i jednosmjerne linije tijekom doručka. Austrijska je vlada organizirala redovita koronatestiranja tijekom ljeta te će ona biti nastavljena za svo osoblje i tijekom zimske sezone, kažu nam iz tog skijališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga skijališta u očekivanju detaljnijih uputa nisu odgovorila detaljnije na naše upite. Francuska i njemačka su zatvorena, a najduže je još "odolijevalo" nekoliko skijališta na glečerima na sjeveru Italije, unatoč striktnim mjerama uvedenima u Italiji. Od 8. studenog i ona su zatvorena. Ipak, među Hrvatima vrlo popularni Kronplatz također gaji nadu te najavljuje da će biti otvoren od 28. studenog. "Zimski je odmor moguć i u sezoni 2020/21, no bit će nešto drugačija", pišu na svojoj web stranici. Tamošnji turistički radnici kažu da su poduzeli niz mjera kako bi ispunili sve odredbe i osigurali sigurnost gostiju, no pitanje je hoće li biti otvoreni i hoće li, na koncu, do njih biti moguće doći. Odnosno, kako su to sjetno napisali na stranicama poznatog Sestrierea:

"Još ne znamo kakva je sudbina skijaške sezone, ali ova slika, makar i na kratko, tjera nas da sanjamo!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo