Biografija / Doznaj sve o SDP-u!

Image

Od ranih početaka prije Drugog svjetskog rata do raspada Jugoslavije i uspona na čelu s Ivicom Račanom, SDP je danas jedna od vodećih političkih stranki socijalno-demokratskog opredjeljenja. Doznaj sve o SDP-u u nastavku članka!

9.1.2022.
10:53
VOYO logo

Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) broji dvije značajne pobjede u svojoj povijesti: 03. siječnja 2000. (u koaliciji s HSLS-om) i 04. prosinca 2011. kada je osvojila vlast na izborima u Republici Hrvatskoj. Također, iz nje su iznjedrila dva izabrana predsjednika RH: Ivo Josipović (2010.) i Zoran Milanović (2020.). Od početnih djelovanja pod ideologijom Komunističke partije Hrvatske do transformacije u demokratsku stranku pod Ivicom Račanom, SDP se uspio održati usprkos različitim političkim prevratima s novom postavom Zorana Milanovića. Političke afere asocirane s SDP-om koje se pamte po medijima kreću od afere Daimler (2003.) do afere Dnevnice (2016.); od navodnog duga HZZO-u od 10,6 milijuna od strane tvrtke Shire koja je u vlasništvu supruge bivšeg ministra rada Miranda Mrsića do afere s Orsatom Miljenićom koji je navodno uhvaćen na snimci kako otvoreno nudi posao preko veze kćeri svojeg poznanika. Ipak, možda najpoznatiji SDP-ovac čije afere će se vjerojatno tek otkriti jest bivši gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić. 

Gdje je sjedište SDP-a?

Sjedište SDP-a se nalazi u Zagrebu na adresi Trg Drage Iblera 9, no lokalne organizacije se nalaze i u svim ostalim županijama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko članova ima SDP?

Trenutno, SDP broji više od 32 tisuće članova. 

Kada je nastao SDP?

Svoje korijene SDP vuče iz Komunističke partije Jugoslavije pod nalogom Josipa Broza Tita kada se kasnije pod imenom „Savez komunista Hrvatske“ (SKH, 1952.) okupilo oko 16 delegata u slučaju raspada Kraljevine Jugoslavije. Službeno, stranka je osnovana 01. kolovoza 1937. na tajnom sastanku u šumi Anindol kod Samobora. Tek 03. studenog 1990. stranka se deklarirala pod novim imenom kao „Stranka demokratskih promjena“, a 16. siječnja 1993. u sadašnju „Socijaldemokratsku partiju Hrvatske“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje je načelo SDP-a?

Prema misiji SDP-a: „Društveno poslanje SDP-a je jačanje Hrvatske kao demokratske, materijalno i kulturno razvijene te socijalno pravedne države i ukorjenjivanje osnovnih vrijednosti socijaldemokracije u naše društvo.“

Tko su sve bili predsjednici SDP-a ?

Đuro Špoljarić (1937. – 1939.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rade Končar (1940. – 1941.)

Vlado Popović (1941. – 1942.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrija Hebrang (1942. – 1944.)

Vladimir Bakarić (1944. – 1969.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savka Dabčević-Kučar (1969. – 1971.)

Milka Planinc (1971. – 1982.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jure Bilić (1982. – 1983.)

Josip Vrhovec (1983. – 1984.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mika Špiljak (1984. – 1986.)

Stanko Stojčević (1986. – 1989.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica Račan (1989. – 2007.)

Željka Antunović, obnašateljica dužnosti (2007.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Milanović (2007. – 2016.)

Davor Bernardić (2016. – 2020.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko Komadina, obnašatelj dužnosti (2020.)

Peđa Grbin (2020. – danas)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja su središnja tijela SDP-a?

  • Konvencija 

Konvencija SDP-a je najviše programsko-političko središnje tijelo SDP-a uz čiju pomoć se utvrđuju osnovne ustrojstvene i programsko-političke odluke. Ujedno, ono donosi Statut i Program te utvrđuje općenito politiku SDP-a uz ostale dužnosti. 

  • Glavni odbor 

Glavni odbor SDP-a je najviše političko središnje tijelo SDP-a između dviju Konvencija SDP-a, koje upravlja SDP-om sukladno Statutu, Programu te odlukama Konvencije SDP-a. Ujedno može donositi pravila o izboru predsjednika, članova itd. Glavni odbor broji 103 člana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Predsjednik/ca

Predsjednik SDP-a predstavlja i zastupa SDP kao samo središnje tijelo SDP-a. Među glavnim dužnostima, predsjednik izvršava Statut i Program SDP-a, izvršava odluke ostalih središnjih tijela SDP-a, obavještava javnost o utvrđenim politikama SDP-a i može predložiti kandidate za Predsjednika Republike Hrvatske. 

  • Predsjedništvo

Predsjedništvo SDP-a je najviše političko središnje tijelo SDP-a između dviju sjednica Glavnog odbora SDP-a. Ono provodi odluke Konvencije SDP-a i Glavnog odbora SDP-a te među ostalom predlaže Glavnom odboru sve što je vezano uz funkcije i aktivnosti stranke. Pod Predsjedništvo SDP-a spada 17 članova, plus Predsjednik SDP-a. Također, Predsjedništvo SDP ima četiri potpredsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršno-operativna tijela SDP-a su:

  • Statutarna Komisija

Statutarna komisija je radno tijelo Glavnog odbora SDP-a u čije ime ocjenjuje statutarnost akata i odluka SDP-a. Statutarna komisija ima predsjednika i 14 članova koje imenuje i opoziva Glavni odbor SDP-a na prijedlog Predsjedništva SDP-a. Mandat članova Statutarne komisije traje četiri godine i može se ponoviti. 

  • Glavni tajnik SDP-a

Glavni tajnik SDP-a je izvršno-operativno tijelo SDP-a koje za svoj rad odgovara Predsjedniku SDP-a i Glavnom odboru SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Politički tajnik SDP-a

Politički tajnik SDP-a je političko-operativno tijelo SDP-a koje za svoj rad odgovara Predsjedniku SDP-a, Glavnom tajniku SDP-a i Glavnom odboru SDP-a.

  • Izvršni tajnici

Izvršni tajnici su radno tijelo Predsjednika SDP-a, koji obavljaju izvršno-političke poslove iz djelokruga rada Predsjednika SDP-a. Glavni fokus im je više na edukaciju, rad s građanima i simpatizerima, koordinacija aktivnosti i rad s članstvom te međunarodna suradnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Poslovni direktor SDP-a i Poslovni Odbor SDP-a

Poslovni direktor SDP-a je izvršno-političko tijelo SDP-a, koje za svoj rad odgovara Predsjedniku SDP-a i Glavnom odboru SDP-a. Poslovni direktor uglavnom obnaša dužnosti vezano uz pravno-financijski segment stranke, kao što je: upravljanje imovinom, briga o prihodima i rashodima, općenito o radnicima te o prijemu i prestanku radnog odnosa stručnog i administrativno-tehničkog osoblja. Poslovni direktor također predlaže financijski plan i financijski izvještaj SDP-a, odgovoran je za pripremu raznih ugovora vezano uz imovinu SDP-a, nadzor financijskih planova i financijskih izvješća te zastupanje SDP u pravnom prometu.

Poslovni odbor SDP-a je izvršno-operativno tijelo Glavnog odbora SDP-a, koje ima predsjednika i četiri člana. Ono usvaja financijska izvješća SDP-a i nadzire korištenje materijalnih sredstava SDP-a o čemu donosi odgovarajuće pisane odluke i zaključke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP ima tri foruma:

  • Forum seniora

Forum seniora osnovan je s ciljem poticanja programa i aktivnosti vezano uz osobe treće životne dobi u svrhu prava na rad i slobodu rada, pravo na zaradu (mirovinu ) i pravo na zdravstvenu i socijalnu skrb. Trenutni predsjednik foruma seniora u Zagrebu je Marijan Pilaš. U sklopu Foruma seniora izdaje se list „Senior“, čija je glavna urednica Gracijela Gabriel Pukšec.

  • Forum žena 

Socijaldemokratski forum žena SDP-a osnovan je 08. siječnja 1995. godine s ciljem političke borbe za rodnu ravnopravnost i dokidanje svih oblika podčinjavanja žena u cilju stvaranja društva ravnopravnih žena i muškaraca, građanki i građana. „Naša je dužnost promicati općeljudske, civilizacijske vrijednosti i zagovarati snažnu socijalnu državu, punu zaposlenost žena i dokidanje izrazitih ekonomskih i socijalnih nejednakosti.“

  • Forum mladih

 Forum mladih osnovan je 1991. godine u sklopu SDP-a te počiva na temelju „solidarnosti“ s fokusom na podršku mladim socijaldemokratima, pružanje informiranosti i raznih projekata koji potiču bolju budućnost i položaj unutar društva. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo