optužena za utaju poreza / Španjolski kralj oduzeo sestri naslov vojvotkinje zbog umiješanosti u korupcijsku aferu

Image
Foto: AP Images

Cristina de Bourbon optužena je za utaju poreza zajedno sa suprugom Inakijem Urdangarinom. Njega se sumnjiči da je položaj u kraljevskoj obitelji iskoristio kako bi dobio poslovne ugovore preko neprofitne udruge Noos kojom je predsjedao

12.6.2015.
8:49
AP Images
VOYO logo

Španjolski kralj Felipe VI. odlučio je oduzeti naslov vojvotkinje svojoj sestri, infanti Cristini koja je u korupcijskoj aferi u koju je umiješan njezin suprug optužena za utaju poreza, priopćila je kraljevska palača.

"Službeni list države objavit će u petak Kraljevski dekret kojim Njegovo Veličanstvo Kralj oduzima pravo korištenja naslova vojvotkinje od Palme de Mallorce Njezinoj Kraljevskoj Visosti infanti Cristini", piše u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cristina de Bourbon, visoka 49-godišnja plavuša sportske građe, optužena je za utaju poreza zajedno sa suprugom Inakijem Urdangarinom (47). Naslov vojvotkinje joj je 1997. dodijelio otac, kralj Juan Carlos. Šesta je u nasljednom nizu za španjolsku krunu.

Bivšeg rukometnog olimpijskog prvaka Inakija Urdangarina sumnjiči se da je svoj položaj u kraljevskoj obitelji iskoristio kako bi na Balearima i u Valenciji dobio poslovne ugovore preko neprofitne udruge Noos kojom je predsjedao. Time je protupravno stekao korist od 6,1 milijun eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud sumnjiči Cristinu da je "djelatno" sudjelovala u prijevari koristeći u osobne svrhe dio pronevjerenog novca preko fiktivne tvrtke Aizoon u suvlasništvu dvoje supružnika.

Felipe (47), sin jedinac Juana Carlosa, sjeo je na španjolsko prijestolje 10. lipnja 2014. nakon abdikacije svog oca čija je popularnost naglo pala nakon niza skandala, napose onoga u koji su umiješani njegova kći i zet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Felipe VI. se u toj prigodi obvezao da će obnoviti ugled španjolske krune i obećao "poštenu i transparentnu" vladavinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo