Shopping / Jeste li spremni za Black Friday 2021?

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Stiže nam groznica velikih popusta kada imamo priliku obaviti blagdansku kupovinu za naše obitelji i prijatelje. Jeste li spremni za Black Friday 26.11.2021 ?

18.11.2021.
21:00
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Iako neslužben američki praznik, 'Black Friday' ili Crni petak je jedan od glavnih dana  u američkoj kulturi orijentiran na kupovinu još od 1920-tih. Danas ga 'slave' i druge zemlje, uključujući i Hrvatska koja ima jedan od najvećih shopping centara u Europskoj uniji. 

Koji datum obilježava Crni petak?

Baš kako samo ime sugerira, 'Black Friday' pada na petak nakon Dana zahvalnosti što može biti između 23. i 29. studenog. Ove godine pada na petak 26.11.2021

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se zove Crni petak? 

Da bi se razumjelo porijeklo imena Black Friday, treba se vratiti na početak 1960-ih kada se i skovao termin od lokalne policije u Philadelphiji. Već i prije toga, bilo je poznato da se u gradu uvijek nađe povećan broj posjetitelja zbog parade Dana zahvalnosti, popusta u dućanima ili zbog nogometne utakmice i navijača. Posljedicom toga, lokalna policija bi uvijek morala raditi prekovremene sate i baviti se zakrčenim ulicama, vozačima i pješacima. Termin 'Crni petak' su skovali zbog negativnosti toga dana, iako crna boja kada je riječ o prodaji ima pozitivno značenje. 

U vrijeme kada su se evidencije računovodstva bilježile ručno, crvena tinta je značila gubitak u prodaji, dok crna dobit. S obzirom da su dućani bilježili velike prodaje nakon Dana zahvalnosti, specifičnije petkom koji je obilježavao početak, taj petak je je postao Crni petak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je krenula sezona blagdanske kupovine?

Iako je danas groznica blagdanske kupovine često poznata kao Crni petak, tragovi obilježavanja petka bilježe se još od 1924. godine kada su krenule parade Macy's robne kuće za Dan zahvalnosti. 

Zašto je Crni petak toliko popularan?

Tradicionalno, pred-blagdanska kupovina je oduvijek obilježavala uzbuđenje i groznicu iščekivanja popusta, pogotovo ako ste si odredili određen proizvod koji inače mnogo košta, no sada uz dobar popust možete si ga priuštiti. S obzirom da je riječ o velikim popustima i robi koja inače tijekom godine nije snižena, kao što su elektronika, igračke, namještaj ili dizajnerske krpice, Black Friday je postao sinonim za kupovinu koju svi napeto iščekuju jednom u godini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Crni petak popusti mogu biti čak i do 70-80%, za što su mnogi kupci spremni čekati u repu i prije nego što se dućani još otvore. Poznata 'stampeda', koja mogu biti veoma opasna, odnijela su već par života ili prouzročila tjelesne ozljede od kojih mnogi dućani strepe i moraju poduzeti dodatne sigurnosne mjere na Crni petak. 

U Hrvatskoj, Black Friday, postaje sve više popularan, pogotovo zadnjih desetak godina dolaskom velikih robnih lanaca, no isto tako i posljedicom Fast Fashion proizvodnje, kada se ti isti dućani moraju riješiti 'starih' proizvoda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crni petak usred pandemije

Pozitivna vijest jest da se u zadnjih desetak godina, Crni petak sve više prebacio na online kupovinu te mogućnosti ozljede dok se pokušavate probiti do blagajne ili do police sa sniženim proizvodima su znatno manje. 

S obzirom da se još uvijek nalazimo usred pandemije i to četvrtog vala, trebalo bi što više izbjegavati gužve. Dobro razmislite želite li riskirati Covid-19 radi novog televizora ili para cipela, kada uz pomoć kreditne ili bankovne kartice danas možete kupiti gotovo sve putem interneta!

Tekst se nastavlja ispod oglasa



Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo