Proizvode i kozmetiku / Svi znaju za kravlje i kozje mlijeko, no jeste li čuli za kobilje: 'Trenutno je cijena na tržištu 200 kuna za litru'

U proizvodnju kobiljeg mlijeka krenuli su zbog svoje djece koja su imala bronhitis.

30.8.2021.
7:00
VOYO logo

Svi znaju za kravlje i kozje mlijeko, no posljednjih godina sve veći hit postaje ono kobilje. U prvom redu konzumira se zbog blagotvornog utjecaja na zdravlje.

No, i iz tog mlijeka se mogu dobiti razni drugi proizvodi. Jedna obitelj iz okolice Bjelovara tako je krenula u proizvodnju kozmetike od ovog mlijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelji Rebić iz Velikog Trojstva svaki dan provodi na imanju sa svojih 15 konja, a ljubav prema ovim životinjama pretvorili su u biznis. Danas se bave proizvodnjom kobiljeg mlijeka.

"Zadnje dvije godine živimo od toga. Ja sam napustio dobro plaćen posao u inozemstvu da bi se vratio doma i da s obitelji pokušamo biti jedni od rijetkih koji žive od konja. Trenutno je cijena na tržištu 200 kuna za litru, a mi na mjesec prodamo otprilike 40-tak litara na mjesec", kaže vlasnik OPG-a Zoran Rebić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proizvodnju kobiljeg mlijeka krenuli su zbog svoje djece koja su imala bronhitis. Danas su im baš oni koji imaju probleme s dišnim putevima najčešći kupci, kao i oni koji ovim mlijekom žele ojačati imunitet.

Image
RAFTING, JAHANJE... /

Osim plaža na moru, pravi su hit i one na rijekama: 'Ovo je najbolja sezona u zadnjih godina. Popunjeni smo do kraja'

Image
RAFTING, JAHANJE... /

Osim plaža na moru, pravi su hit i one na rijekama: 'Ovo je najbolja sezona u zadnjih godina. Popunjeni smo do kraja'

No, Rebići nisu stali na mlijeku, već su prvi krenuli i u proizvodnju kozmetike

"Krenuli smo sa sapunom, a onda smo napravili šampon, losion i hajdemo reći bilogorski melem. Proizvode najčešće uzimaju roditelji za svoju djecu za dermatitis atopijski, psorijazu, neka crvenila, iritaciju, svrbeže i tako", kaže vlasnica OPG-a Tamara Rebić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim zbog mlijeka i kozmetike konji se na ovom imanju drže i za druge potrebe. Gotovo svaki dan ovdje se mogu vidjeti i jahači.

"Imamo nekoliko konja za rekreativno jahanje i imamo 4 mlada engleska punokrvnjaka koji će najvjerojatnije ići u sport, u utrke", kaže Zoran Rebić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rad s konjima nije nimalo lak, pa se tako njima treba baviti i po 4 sata na dan - no posao im, kažu, ne pada teško, jer bave se onime što vole.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo