najpopularniji su špageti / Svjetski je dan tjestenine, Hrvatska je sa 9 kg tjestenine godišnje po stanovniku među vodećima u svijetu. A vodeća je...

Image

Prema istraživanju četiri od deset talijanskih obitelji izjavilo je da se vratilo izradi domaće tjestenine tijekom 'lockdowna'

25.10.2021.
11:14
VOYO logo

Bolognese, carbonara ili aglio e olio u kojem češnjak i maslinovo ulje čine čuda: talijanski načini spravljanja tjestenine osvojili su svijet, a ovogodišnji Svjetski dan tjestenine posvećen je "pasti al dente" (skuhanoj do idealne čvrstoće).

Prosječni Talijan pojede više od 23 kilograma tjestenine na godinu, objavio je Talijanski savez za hranu na Svjetski dan tjestenine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za usporedbu, Hrvati pojedu oko 9 kilograma tjestenine u prosjeku. To je, prema statistikama i trendovima iz posljednjih nekoliko godina, štop je pregledao RTL.hr, među najvišim prosjecima u svijetu.

Tjestenina se priprema u vrlo raznolikim oblicima, ali u cijelom svijetu najpopularniji su svakako špageti, navodi talijanski savez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
iz karlovca /

Jedinstveni okusi, ali i kreativna imena: Kob, Crna čarobnica i Anisa djelo su skromne Pivovare Podrum

Image
iz karlovca /

Jedinstveni okusi, ali i kreativna imena: Kob, Crna čarobnica i Anisa djelo su skromne Pivovare Podrum

Kao što je pandemija covida-19 unijela brojne promjene u svakodnevni život ljudi, tako je promijenila i potrošnju tjestenine.

Talijanski savez navodi da je izvoz u Njemačku porastao za 18 posto u odnosu na godinu prije pandemije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savez dodaje i da talijanski izvoz ustrajno raste.

Godine 2020. nekih 17 milijuna tona tjestenine konzumirano je diljem svijeta, a to je milijun više u odnosu na 2019. i deset puta više nego prije deset godina, navodi Unione Italiana Food.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, prodaja je u 2021. pala za 9,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije.

Udruga poljoprivrednika Coldiretti navodi da je tijekom pandemije mnogo Talijana odlučilo samo mijesiti tijesto te izrađivati tjesteninu za kuhanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema istraživanju četiri od deset talijanskih obitelji izjavilo je da se vratilo izradi domaće tjestenine tijekom 'lockdowna', a razlog je vjerojatno taj što su bili zatvoreni kod kuće i imali su više vremena. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo