Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Napušteni otoci

Sanjate li o životu na napuštenom otoku? Evo top 5 napuštenih otoka!

Sanjate li o životu na otvorenom s predivnim zalascima sunca, tropskim ugođajem i pogledom na beskonačno plavetnilo? Ako vas privlači ideja Robinson Crusoea, evo pet napuštenih otoka na kojima biste (možda) mogli preživjeti!

Image
Foto: Pixabay
RTL.HR/ 9.3.2022. u 8:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako ste gledali film „Brodolom života“ (2000.) s Tomom Hanksom, onda sigurno pamtite scenu kada se nađe u olujnom moru i dere: „Wilson! Wilsooon!“, dok se njegov 'najbolji' prijatelj tragično udaljava. S time da Wilson nije osoba, već lopta za odbojku. 

Samački život udaljen od moderne civilizacije, ljudi i problema, čini se možda kao utopijski san, no da li biste doista mogli preživjeti na nekom napuštenom otoku bez struje, zaštite i većih količina hrane? 

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Izvor: Pixabay)

Za slučaj da se pitate koliko je ta ideja preživljavanja na napuštenom otoku izvediva, napravili smo listu od pet napuštenih otoka gdje biste mogli preživjeti! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

1. Otok Jaco

Otok Jaco ili Jako je napušteni otok koji se nalazi u Pacifičkom oceanu uz istočni kraj otoka Timora, što spada pod Tutula podokrug u okrugu Lautém. Velik je 11 km² i max. nadmorske visine od oko 100 m. Ima dobre uvjete za preživljavanje jer je prekriven šumom i zelenom vegetacijom, plus ima izvore pitke vode. Plaže su prekrivene finim bijelim pijeskom, a voda se prelijeva u predivne degradacije plave boje. Zašto je napušten i služi samo kao turistička točka za kratkotrajno divljenje? Jer ga lokalno stanovništvo smatra 'svetom zemljom'!

2. Otok Chacachacare

Otok Chacachacare spada pod otoke Bocas, koji leže u 'Bocas del Dragon' (što znači 'Zmajeva usta') između Trinidada i Venezuele. Velik je niti 4 km², ali ima zanimljivu povijest, počevši od toga da je 1498. godine na njemu proveo noć Christopher Columbo tijekom treće ekspedicije u otkrivanju 'novog svijeta'. Početkom 19. stoljeća Španjolci su ga iskoristili kao bazu za invaziju na Venezuelu, a od 1860-tih je počeo biti kolonija gubavaca. U jednu ruku, povijesno je dokazano da se može živjeti na Chacachacareu, iako je od 1984. napušten, no da li biste htjeli živjeti na mjestu koje je bilo središte bolesti i ljudske tragedije?

Upravo se čita

Image
evakuiran hotel i bazeni

Direktor Termi Tuhelj: 'Dostavljač je greškom usipao kiselinu, došlo je do reakcije, sve se proširilo...'

3. Otok Tetepare

Otok Tetepare je najveći nenaseljeni otok od 118 km² u južnom Pacifiku i dio je zapadne provincije Salomonskih otoka. Smatra se da mu ime dolazi od 'divlje svinje' kojih ima mnogo na otoku i izvor su hrane susjednih otoka, no ima i veliku populacija ptica (čak 230 vrsta!) i tri vrste velikih kornjača. Vegetacija je bogata ovdje  te čak početkom 20. stoljeća bila je i plantaža kokosa. Danas služi kao zaštićena turistička destinacija i najbliže stanovništvo je naseljeno na susjednom otoku Rendova. 

4. Otočje Phoenix

Tehnički, otočje Phoenix je od 2010. stavljeno na UNESCO-ov popis svjetske baštine, što znači da je jedinstven i čudesan ekosustav s barem 800 vrsta životinja. No da se recimo nađete u blizini i baš 'morate' preživjeti na njemu, bilo bi izvedivo. Otočje Phoenix pripada Republici Kiribati i smješten je u središnjem Tihom oceanu. Čini ga skupina od osam atola, dva potopljena koraljna grebena i 14 podvodnih planina! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

5. Kokosov otok

Za kraj ostavili smo otok, koji je navodno poslužio kao inspiracija samom autoru „Robinson Crusoea“, Danielu Dafoeu! Od 1997. Kokosov otok je uvršten u Svjetsku baštinu UNESCO-a, a 2009. je čak bio proglašen među 7 novih svjetskih čuda. Smješten u Tihom oceanu, spada pod nadležnost Kostarike i velik je oko 550 km². Poznat po predivnim koraljnim grebenima i bogatoj vegetaciji, trenutno je na meti krivolovaca, koji narušavaju morski ekosustav i protiv kojih nema dovoljno resursa da se posve zaštiti. 

RTL.HR/ 9.3.2022. u 8:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
nekad su žarili i palili

Kao da su u zemlju propali: Gdje su nestali Kasandra, Nikita, Ilan Kabiljo i ostale dance zvijezde 90-ih?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba