KAO SVAKE GODINE... / Tradicionalni susret na granici: Kupa Hrvate i Slovence spaja, ne služi da bi ih razdvajala

I jednima i drugima, kažu bilo bi lakše kada bi na njih malo više mislila državna vlast

28.12.2019.
8:00
VOYO logo

U Brodu na Kupi Održan je tradicionalni međunarodni novogodišnji susret djelatnika državnih i graničnih službi Hrvatske i Slovenije. Uz njih, i mještani i udruge, zajedno šalju poruku kako je za slovensku općinu Kostel i područje Grada Delnica rijeka Kupa simbol povezanosti.

Predstavnici udruga za sport, rekreaciju i turizam zajedničkimsnagama trude se i druže s obje strane rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje vladaju prijateljstvo, suradnja, zajedništvo i neka tako zauvijek ostane", kazao je Davorin Klobučar predsjednik Udruge Kupa, a nadovezala se i predsjednica Udruge Kostel Nataša Letig Žagar:

"Ovdje Kupa nikada nije razdvajala, Kupa je uvijek samo povezivala. Kupa je davala jednako i jednoj i drugoj strani i to je poruka koju želimo poslati, kako lokalnim dužnosnicima tako i našim državama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu vrlo dobro surađuju i policije dviju država, dok hrvatska strana ne skriva svoje blagdanskeželje.

"U zaštiti naše zajedničke granice, u zajedničkim kontrolama na graničnom prijelazu, imamo miješane patrole i dobro surađujemo na ilegalnim migracijama", govori MarijanBavec iz Policijske uprave Ljubljana, a komentirao je zajedništvo i DamirŠtimac, načelnik Sektora za granicu PU primorsko-goranske:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluka o ulasku u schengen zavisi od politike i ja se nadam da budu sve države članice pozitivno glasale."

Ljudi s obje strane rijeke miješaju se oduvijek, poslom, prijateljstvima, ljubavima i zemljom. Žilet žica, kažu, to neće promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više ima bračnih zajednica preko Kupe nego Hrvat i Hrvatica, Slovenac i Slovenka, sam živim u Sloveniji u Savskem Lazu, inače sam iz Ševala u Gorskom kotaru", govori DarkoČop iz Slovenije.

I jednima i drugima, kažu bilo bi lakše kada bi na njih malo više mislila državna vlast. Zato šaljuapel Zagrebu i Ljubljani da im pomognu i ne zaborave na ovaj kraj uz Kupu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo