vrećica u obliku piramide / Treba pripaziti pri odabiru vrećica za čaj! Neki brandovi koriste vrećice koje ispuštaju plastiku

Image
Foto: Shutterstock

Kanadski znanstvenici otkrili su kako određen tip vrećica za čaj ispušta plastične čestice u šalicu

27.9.2019.
16:48
Shutterstock
VOYO logo

Većina vrećica čaja izrađene su od papira, ali neke su se premium marke prebacile na uporabu vrste plastične mrežice umjesto papira. Upravo te, vrećice s plastičnom mrežicom, ispuštaju plastične čestice, javlja BBC.

Ispuštaju se milijarde plastičnih čestica

Kanadski znanstvenici su u nekim vrećicama za čaj pronašli visoke razine mikroplastike nakon što su ih, u sklopu istraživanja, uronili u vodu. Rezultat drugačijih vrećica za čaj jest da se u vašu šalicu ispuštaju milijarde mikroskopskih plastičnih čestica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija znanstvenika Sveučilišta McGill iz Montreala, ukazala je da velike količine mikroplastike u vodu ispuštaju kroz filter vrećice čaja. Znanstvenici su iz vrećica uklonili čaj i potom ih uronili u vodu zagrijanu na 95 stupnjeva. Potom su ustanovili da svaka vrećica u vodu otpušta oko 11,6 milijardi mikročestica i oko 3,1 milijardu nanočestica koje su potpuno nevidljive ljudskom oku.

Čestice ne predstavljaju zdravstveni rizik 

Obično je to tako kad su u pitanju vrećice čaja u obliku piramide, za koju proizvođači tvrde da pomažu da se čajni listovi bolje infuziraju. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da takve čestice u pitkoj vodi ne predstavljaju rizik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenica Laura Hernandez komentirala je kako je ovo prilika za sve potrošače da pripaze pri kupovini. Vrećice za čaj od plastike opterećuju okoliš i doprinose gutanju plastike, što je posve nepotrebno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo