šokantne sprave / U Zagrebu se otvara Muzej torture koji otkriva stravične metode mučenja

Sprave su nevjerojatne i kao da su izišle iz najstrašnijih horor filmova. Torturi i mučenju danas se prepustila i naša Željka Felbar, koja je među prvima ušla u prostore muzeja

10.7.2015.
18:25
VOYO logo

Tortura u srednjem vijeku, znamo svi iz brojnih priča i mitova, izgledala je zaista brutalno, a tko si želi pobliže uprizoriti to vrijeme, moći će to učiniti ovih dana u muzeju torture. 

"Nurnberška djevica jedna je od najzloglasnijih naprava za mučenje Srednjega vijeka u kojoj se osuđenik stavljao u lijes. On je bio u potpunosti zatvoren, i unutra ispunjen metalnim ili drvenim šiljcima koji bi ulazili u tijelo žrtve, ali vrlo plitko kako bi okrivljenik ostao čim duže živ i ostao izložen toj torturi koja bi trajala danima", opisala nam je jednu od tih stravičnih sprava umjetnička voditeljica projekta Ana Dana Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni eksponati novog muzeja Torture u Zagrebu mogu se isprobati i na vlastitoj koži, naravno, ne u svom originalnom obliku. Umjesto pravih, čeličnih šiljaka, posjetioce će 'ubadati' šiljci od spužve. 

Muzej vjerno prikazuje povijest nasilja iz Srednjeg vijeka kada je tortura dosegnula svoj vrhunac, a sprave sulude oblike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe koje su nekada sjedile u mučeničkom stolcu ili lijesu sa šiljcima bile su optužene za veleizdaju, herezu ili preljube. No, najčešće se događalo da su ljudi zapravo bili mučeni bez razloga.

"Žene koje su najčešće bile kažnjavane su bile vrlo uspješne u svom poslu. Bilo da su bile uspješne obrtnice, pekarice ili slično, a žene su se znale kažnjavati iz čiste zavisti, zato jer su bile vrlo lijepe", dodaje Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima ondje i ubojitih sandalica, nasilnih otvarača čeljusti, raznoraznih čupalica kojima su se čupali cijeli organi, dijelovi kože ili slično.

Kada gledamo nasilje danas, uzrok je isti, kažu u muzeju. Ono zapravo nastaje iz straha prema nepoznavanju drugoga i drukčijega. Stoga posjetitelje žele suočiti i sa suvremenim i nevidljivim načinima torture, bilo da je riječ o školama, radnim mjestima ili domovima. Kako bi jednoga dana bilo koji oblik torture uistinu postao samo dio zbirke nekoga muzeja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo