'Balkanski puritanci s dna kace' / Upozorila na rak dojke: 'Kad si toliko jadan pa Facebooku ideš prijaviti moju fotografiju s ožiljkom'

Image
Foto: Martina Mlinarević Sopta/Facebook

U jučerašnjem statusu objasnila je da je pozirala naga jer je željela pokazati da je s 35 godina ostala bez dojke.

29.12.2018.
20:04
Martina Mlinarević Sopta/Facebook
VOYO logo

Književnica i kolumnistica Martina Mlinarević Sopta, zbog prijave korisnika Facebooka, preko fotografije naslovnice na kojoj je pozirala naga od struka, stavila je oznaku "neki korisnici mogu biti osjetljivi na ovu fotografiju". 

"Ono kad si toliko jadan pa Facebooku ideš prijaviti moju fotografiju s ožiljkom. Pa sad dolazim uz upute ako niste osjetljivog stomaka možete kliknuti. Balkanski puritanci s dna kace. Zaista bih voljela vidjeti to lice što stišće botun da ga "smeta" moja bezsisa", napisala je Mlinarević Sopta na Facebooku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema veze što je to možda peta fotografija s ožiljkom na mojoj stranici kroz proteklu godinu. Ova smeta jer je nadišla Balkan. Jer je veća od mene same. A u takva krila se ovdje puca", napisala je Mlinarević Sopta te se zahvalila na svakoj poruci podrške koju je dobila nakon jučerašnje objave na Facebooku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u jučerašnjem statusu objasnila je da je pozirala naga jer je željela pokazati da je s 35 godina ostala bez dojke. 

"Iz čista mira, sasvim zdrava, bez najave, dobila sam dijagnozu karcinoma i izgubila dojku. I šta sam sad ja u tom svijetu? Žlibina, kako volim karakterizirati umnu zaostalost palanke i licemjerstvo mahale, pobrinula se da i to saznam - kod nas takve žene zovu nakazama. U redu, evo ja sam nakaza i kao takva ti pokazujem da to sutra možeš biti ti", napisala je jučer Mlinarević Sopta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hoćeš li se znati iznijeti s tim? Hoćeš li imati nekog da ti pruži ruku i pokaže da vrijediš i sise bez? Hoće li postojati tvoji instagram i fejzbuk nalozi iako ne možeš više dekolte na izvolte izbaciti? Hoćeš li znati kako dalje kao žena bez onog što te ženom čini? Bez kose, dojke, menstruacije? Jer sve se to može dogoditi odjednom.

I zato sam pristala. I to baš za novogodišnji broj kad se sumiraju najveći uspjesi u sve šljokičastim toaletama. Preživjela sam i to je moj najveći uspjeh. Slavimo budalaštne, a ljudi, neznani heroji svaki dan preživljavaju svoje najteže bitke. Bez maski i filtera, uspravno. Zato ove fotografije i zato ova naslovnica. Otvoreno do srži. Pregledaj se, da to ne budeš sutra ti. Nemoj kupiti torbicu nego zakaži pregled. Naslovnica i iz naših licemjernosti, tabua, činjenice da karcinom još zovemo “onim najgorim”, da za oboljele odmah tražimo grobno mjesto i križamo ih u glavi, guramo na margine, za neupućenost i neobrazovanost naših ljudi kad su u pitanju bilo kakve bolesti, za razbijanje predrasuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naslovnica s ožiljkom za Unin nematerijalni imetak od majke i jer sam sebi lijepa ovako. Ništa mi od mene karcinom nije uzeo, iako fizički naizgled jeste. Naprotiv, samo me nadogradio. Prije sam bila samo tvrdoglavi moron. Sad sam jak ko beton tvrdoglavi moron", zaključila je svoj jučerašnji status književnica i kolumnistica Martina Mlinarević Sopta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo