Prognoza Dunje Mazzocco Drvar / Posljednji ljetni vikend: Dolazi nam velika promjena vremena, oglasio se i Meteoalarm!

Image
Foto: Vijesti.hr

Stanovnicima Podvelebitskog primorja prijeti jaka bura, a ostatku zemlje visoke temperature

31.8.2019.
9:30
Vijesti.hr
VOYO logo

U većini krajeva u subotu će biti pretežno sunčano te i dalje vruće i sparno. Mjestimice će biti umjerene naoblake, a od sredine dana su lokalno mogući pljuskovi i grmljavina, uglavnom u kopnenim predjelima.

Ujutro ponegdje magla, osobito u Lici. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, a na Jadranu ujutro bura, potom sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 34 °C,  prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sparina je malo popustila no i dalje je prilično neugodno. Tijekom dana pratit će nas većinom sunčano i suho vrijeme, no ne sasvim stabilno pa u središnjoj Hrvatskoj, unutrašnjosti Istre i gorju valja računati na vjerojatnost za pljuskove od 30-ak posto. Većinom tiho, a bura pod Velebitom stat će već tijekom jutra. Bit će podjednako vruće i sparno kao proteklih dana!

Danas sunčano, toplo i sparno

Izgleda kako je ovo posljednji ljetni vikend, zapravo baš kako i priliči klimatološkom kalendaru. Na satelitskoj slici već se vidi frontalni sustav koji će zaključiti ovo ljeto, dugačka oblačna pruga nad Atlantikom iza koje stiže osjetno hladniji zrak. I ispred goleme fronte je nestabilno, no mi smo ipak još razmjerno daleko od svega toga. Kod nas još vlada anticiklona, toplina i obilje vlage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom dana očekuje nas vruće i sparno vrijeme, spomena vrijednog vjetra neće biti, a stvarat će se oblaci lijepoga vremena, no ponegdje mogu narasti toliko da iz njih kratkotrajno i pljusne uz grmljavinu. 

I u istočnoj Hrvatskoj bit će male do umjerene naoblake, a u gorju postoji i mala mogućnost za pokoji pljusak. Temperatura slična kao proteklih dana, većinom od 31 do 33. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na moru sunčano uz zvukove grmljavine

Na jugu sunčano s malom do umjerenom naoblakom, u zaobalju se ponegdje može čuti grmljenje iz susjedne BiH. Bit će malo više maestrala, a opet nedovoljno da ublaži sparinu. Dnevni maksimumi od 31 do 35 Celzija.

U Istri, na Kvarneru te u Gorskom kotaru i Lici slično, sunčano uz dosta oblaka, a u kopnenim područjima očekuju se vrlo rijetki pljuskovi. Još će rijetko biti slabe bure. Temperatura slična, uz toplu buru još koji stupanj viša nego jučer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedjelja topla i suha, a onda stiže promjena

U nedjelju slično, ostaje vruće. U ponedjeljak već sve nestabilnije, poslijepodne kreću pljuskovi koji će u noći na utorak zahvatiti cijelu unutrašnjost, a nerijetko biti i jaki i obilni. Utorak će biti desetak stupnjeva hladniji, a dojam hladnoće pojačavat će pojalan sjeverac. 

Sličan scenarij i na moru. U ponedjeljak će zapuhati i jačati jugo, slijede nevere, zatim bura i pad temperature. Vrijeme će se u drugoj polovini tjedna smiriti, ali ne i stabilizirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na snazi i Meteoalarm!

Za subotu je na snazi meteoalarm. DHMZ upozorava stanovnike i turiste u Podvelebitskom primorju na udare bure do oko 85 kilometara na sat, dok je ostatak zemlje i dalje ugrožen visokim temperaturama. Uglavnom se radi o neprimjerenoj noćnoj toplini, a na duborvačkom području i dnevna će temperatura biti neugodno visoka. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo