Sedam godina zatvora / VIDEO Godinama je prodavao krivotvoreno vino za miljune dolara. Nitko nikad nije tako ponizio kolekcionare milijardere

Image
Foto: AP Images

Nakon razotkrivanja prevare, vlasti su mu oduzele imovinu koja je uključivala skupocjene automobile, dizajnersku odjeću i druge dragocjenosti.

17.4.2021.
9:00
AP Images
VOYO logo

Čovjek iz Kalifornije koji je godinama varao kolekcionare vina tako što je boce skupocjenog vina punio jeftinim alkoholom deportiran je u rodnu Indoneziju, potvrdili su to američki imigracijski službenici.

Rudy Kurniawan (44) deportiran je prošli tjedan komercijalnim letom iz Dallasa u Jakartu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Predstavlja prijetnju za javnu sigurnost zbog svojih kaznenih djela'', stoji u priopćenju.

Kurniawan je došao u SAD na studentskoj vizi 1990-ih godina. Neuspješno je tražio politički azil te mu je rečeno da dobrovoljno napusti zemlju 2003. godine, no ipak je ostao u zemlji, kažu vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam godina zatvora

Kurniawan je 2013. godine osuđen za prevaru na saveznom sudu u New Yorku te je proveo sedam godina u zatvoru. Tužitelji su na njegovom suđenju izjavili da je između 2004. i 2012. godine zaradio milijune dolara stavljajući manje skupa vina u krivotvorene boce, a sve je to radio u svom domu u Los Angelesu.

2016. godine Netflix je snimio dokumentarac 'Sour Grapes' ('Kiselo grožđe') o ovom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na suđenju Kurniawanu svjedočio je i milijarder William Koch koji je rekao da ga je Kurniawan prevario 2019. godine za 2,1 milijun dolara prodavši mu krivotvoreno vino. Na jednoj aukciji Kurniawan je prodao vina u vrijednosti od 24,7 milijuna dolara.

Nakon razotkrivanja prevare, vlasti su mu oduzele imovinu koja je uključivala skupocjene automobile, dizajnersku odjeću itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo