cijenjene slovenske / Vjesnici proljeća po urnebesno visokim cijenama: za visibabe 2000 eura!

Image
Foto: Thinkstock

Skromne i sramežljive vjesnice proljeća u ljubljanskom botaničkom vrtu privlče obožavatelje iz cijele Europe koji za njih daju bogatstvo.

27.2.2016.
14:00
Thinkstock
VOYO logo

U ljubljanskom botaničkom vrtu otvoren je prvi slovenski festival visibaba, a ta ustanova dobro zarađuje prodajom autohtone vrste "Ljubljanski zvonček" za koju su neki spremni platiti i više stotina eura.

"Slovenske visibabe vrlo su cijenjene u Europi. Kupuju ih Englezi, Nijemci, pa i Nizozemci", kazao je za ljubljanski list "Dnevnik" od subote Jože Bavcom, ravnatelj botaničkog vrta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Početkom veljače jedna je posjetiteljica iz Stuttgarta kupila nekoliko teglica s našim visibabama i platila dvije tisuće eura, a lani je jedan kupac za samo jedan primjerak platio 350 eura", kaže Bavcom koji je botaničar i stručnjak za visibabe.
Prvi vjesnici proljeća zanimaju ga od rana djetinjstva.

Prvi slovenski festival visibaba koji je otvoren u petak trajat će cijeli mjesec dana. Posjetitelji mogu pratiti obrazovne  radionice i predavanja o visibabama i utjecaju klimatskih promjena na njihovu vegetaciju, a uz stručno vodstvo organiziraju se i izleti u okolicu grada na mjesta gdje raste "ljubljanski zvonček".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo