Bolna zabava / Volite slikati selfije? Razmislite dvaput: Mogli bi vas koštati ruke

Image
Foto: Shutterstock

Oštra bol, trnci u prstima, a u najtežim slučajevima i operacija

22.12.2019.
17:15
Shutterstock
VOYO logo

Konstantno slikanje selfieja povećava rizik razvoja bolnih ozljeda živaca kod sve više osoba u dobi od 18 do 35 godina zbog načina na koji iskrivljuju zapešće kako bi 'okinuli fotku'.

Stanje pod nazivom 'selfie zapešće' je oblik sindroma karpalnog tunela koji uzrokuje oštru bol te utrnuće i osjećaj trnaca u prstima i zapešću, a u najtežim slučajevima zahtijeva operaciju, piše Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Raj Ragoowansi, savjetnik za plastičnu kirurgiju, kaže da je uočio veliko povećanje u broju milenijalaca sa navedenim simptomima, a uzrokovani su čestim okretanjem zapešća prema unutra kako bi uspjeli snimiti savršenu fotografiju.

Jedna pacijentica je imala toliko snažne posljedice takvih ozljeda da nije bila u stanju stisnuti šaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Ragoowansi je u razgovoru za The Sunday Times rekao da se "radi o povećanju pacijenata, i muškaraca i žena, od 30 do 40 posto".

"Ne radi se samo o slikanju, već i o slanju poruka, o načinu na koji držite mobitel dok tipkate", izjavio je Ragoowansi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće liječenje uključuje nošenje steznika ili udlage za zglobove, kako bi zglob ispravno stajao, uzimanje steroida da bi se smanjilo naticanje, a u slučaju da te metode ne upale – ostaje opcija operacije kojom se smanjuje pritisak na živce.

Prošle godine je Kim Kardashian otkrila da su joj doktori dijagnosticirali 'selfie zapešće'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardashian je u intervjuu 2018. godine izjavila kako joj se zapravo takve slike ne sviđaju, iako je objavila cijelu knjigu upravo o selfiejima.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo