pittsburgh / Znanstvenici napravili zanimljivo istraživanje: 'Mobitel prati vaše pokrete i zna kad ste pijani!'

Image
Foto: Shutterstock

Istraživači su dobrovoljcima dali dovoljno votke da koncentracija alkohola u njihovoj krvi bude 0.2 posto, a nakon toga analizom su pratili promjene u njihovom hodanju i ponašanju.

18.8.2020.
16:46
Shutterstock
VOYO logo

Ponekad nije jednostavno procijeniti koje je piće ipak bilo previše, ali sa sveučilišta u Pitttsburghu stižu dobre vijesti – u tome bi vam mogao pomoći mobitel tako da mjeri promjene u vašem hodanju.

Prema istraživanju koje je provelo sveučilište u Pittsburghu, pristup pravovremenim podacima o pijanom stanju spriječio bi ljude da upravljaju vozilima, pomogao onima koji žele piti manje, i čak istaknuo liječene alkoholičare, odnosno, pojedince koji su na odvikavanju, prenosi CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nevjerojatno /

Dječak dvije godine u nosu imao lego kockicu, a da nije ni znao: 'Pomirisao je šećer u prahu i ispala je'

Image
Nevjerojatno /

Dječak dvije godine u nosu imao lego kockicu, a da nije ni znao: 'Pomirisao je šećer u prahu i ispala je'

Jedan od autora istraživanja, liječnik Brian Suffoletto rekao je da su ispitivali 22 odrasle osobe između 21 i 43 godine kojima su dali dovoljno votke da koncentracija alkohola u krvi bude 0.2 posto. U SAD-u, dozvoljena koncentracija alkohola je 0.08 posto.

Sudionici u ispitivanju imali su sat vremena na raspolaganju da popiju piće, a nakon toga koncentracija alkohola u njihovoj krvi analizirana je tijekom sljedećih sedam sati. Pritom su morali hodati ravno i napraviti 10 koraka u jednom smjeru, zatim se vratiti natrag. Dok su hodali, za leđa im je bio pričvršćen mobitel koji im je pratio hodanje i brzinu pokreta. U 90 posto slučajeva, istraživači su mogli iskoristiti podatke o promjenama u hodu kako bi identificirali da su ispitanici prekoračili razinu od 0.08 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokus je izveden u laboratoriju i u kontroliranim uvjetima te pokazuje da mobiteli mogu biti korisni u prepoznavanju znakova poremećenih funkcija uzrokovanih alkoholom. Tehnologija nam može pomoći kako bismo unaprijedili javno zdravstvo", rekao je priopćenju Suffoletto koji je u vrijeme istraživanja radio na Odjelu za medicinu sveučilišta u Pittsburghu, a sada je na sveučilištu Stanford.

Suffoletto također ističe da je jedan od razloga iz kojih je uključen u ovo istraživanje osobne prirode. "Izgubio sam prijatelja na fakultetu zbog automobilske nesreće uzrokovane alkoholom i previše sam puta kao liječnik vidio ozljede povezane s alkoholizmom. Zbog toga sam posljednjih 10 godina posvetio istraživanju digitalne tehnologije i kako ona može spriječiti ozljede i smrtne slučajeve uzrokovane pretjeranom konzumacijom alkohola", izjavio je Suffolletto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alkohol usporava funkciju središnjeg živčanog sustava, mijenja način na koji mozak funkcionira i umanjuje sposobnost razmišljanja. Također usporava rad mišića, a to očigledno utječe na upravljanje vozilima u pijanom stanju. Prema podacima Američke nacionalne uprave za sigurnost u cestovnom prometu, zbog vožnje u pijanom stanju godišnje pogine više od 10 tisuća ljudi.

Sveučilište u Pittsubrgu nastavit će s istraživanjem, a u budućnosti, ispitanici će mobitel za vrijeme eksperimenta držati u ruci ili u džepu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo