Provjerili smo znanje građana / Znate li koliko imamo praznika i što oni obilježavaju? Provjerili smo znanje naših sugrađana

Proveli smo mali test među Zagrepčanima i ispitali što se slavi koji datum

23.5.2019.
22:45
VOYO logo

Ako ste taman uspjeli zapamtiti da 25. lipnja slavimo Dan državnosti, e pa zaboravite na to. 30. svibnja jedini je pravi Dan državnosti, objavio je sinoć HDZ na Facebooku.
Lijepo su napisali da je taj dan neizbrisivo ostao u kolektivnom sjećanju hrvatskog naroda, i da stvari treba staviti na pravo mjesto. 

Istina, teško je zaboraviti vojne parade i masovna okupljanja kakva su se u vrijeme Franje Tuđmana na Dan državnosti održavala na zagrebačkom Jarunu. Svi su tada znali da je Dan državnosti 30. svibnja, svi su tada znali i da je to dan kada je konstituiran hrvatski Sabor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali onda je 2001. HSLS-ov zastupnik Ivo Škrabalo inicirao promjenu i Dan državnosti je premješten na 25. lipnja jer, kao, ima više smisla obilježavati državnost na dan kada je Sabor donio odluku o samostalnosti.

No praznik nije zaživio, pa se i sam Škrabalo pokajao i rekao da mu je žao što je tako nešto ikada predložio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pravu je bio Ivo Škrabalo. U cijeloj zbrci oko mijenjanja datuma, i uvođenja novih praznika, mnogi građani nemaju pojma što se kad slavi. Jedino što sigurno svi znaju je da je 25. lipnja praznik koji se povoljno spaja s Danom antifašističke borbe, pa se finom kombinatorikom od 3 dana godišnjeg odmora dobije 10 dana praznika. 

I Ivo Sanader i Tomislav Karamarko obećali su prekinuti ovu konfuziju i vratiti Dan državnosti na 30. svibnja, ali to se nikada nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo sad i Andrej Plenković tome stremi svim srcem, što je pokazao još ovog vikenda u rijetko viđenom elementu pred Angelom Merkel.

Proveli smo mali test među Zagrepčanima i ispitali što se slavi koji datum. Znaju li naši sugrađani što se obilježava na koji datum, pogledajte u VIDEU!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo