KOLIKO SE BRZO TOPI? / Započinje mjerenje arktičkog leda

Troj znanstvenika će pješice prijeći tisuću kilometara, a debljina leda će se očitavati svakih deset centimetara.

27.2.2009.
11:20
VOYO logo

BROUGHTON ISLAND - Britanski znanstveni u tim u kojemu su dva muškarca i jedna žena, kreće za nekoliko dana iz Kanade prema Sjevernom polu kako bi očitali debljinu leda, odnosno brzinu njegova otapanja.

Oni će pješice prijeći tisuću kilometara i tim će putem posebnim radarima te bušenjem leda mjeriti promjene koje je izazvalo globalno zagrijavanje. Ekspedicija će trajati oko tri mjeseca, a članove očekuju brojne prepreke poput ledenih arktičkih temperatura, mjerenje leda na santama te napadi polarnih medvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni se već nekoliko mjeseci kondicijski pripremaju za taj izazov. Svaki dan plivaju po dva sata u hladnoj vodi te vježbaju. Svaki član tima će vući saonice koje su dvostruko teže od njih. Na saonicama će biti hrana, istraživačka oprema te oprema za kampiranje.

Debljina leda će se radarom očitavati svakih deset centimetara, a led će se i bušiti nekoliko puta na dan. Dobiveni podaci upotpunit će podatke koji se prikupljaju putem satelita i podmornica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici se slažu da se arktički led sve brže topi, ali još uvijek ne mogu reći kojom se brzinom taj proces odvija. Neki nagađaju da će se otopiti za četiri godine, dok neki tvrde da će taj proces potrajati i do 40 godina.

Prikupljeni podaci bit će predstavljeni na UN-om sastanku o globalnom zatopljenju u prosincu ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo