NASA DOKAZALA / Zastave na Mjesecu i dalje se vijore!

Image

"Po snimkama LROC-a, sigurno je da američke zastave još stoje i bacaju sjenu na svim mjestima gdje su se letjelice spustile, osim Apolla 11", potvrdio je NASA-in znanstvenik Mark Robinson.

31.7.2012.
10:08
VOYO logo

Sve američke zastave koje su prije više od četrdeset godina na Mjesecu postavili astronauti što su se spustili na taj Zemljin prirodni satelit još su ondje, osim jedne, rekao je u ponedjeljak znanstvenik NASA-e.

Zastavu koja nedostaje postavili su Buzz Aldrin i Neil Armstrong, sudionici prvog leta na Mjesec 1969. godine, Apolla 11.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedinosti ovog otkrića izložio je Mark Robinson u napisu objavljenom na internetu, u kojemu je analizirao podatke što ih je prikupila kamera Mjesečev izviđački orbiter (LROC).

"Po snimkama LROC-a, sigurno je da američke zastave još stoje i bacaju sjenu na svim mjestima gdje su se letjelice spustile, osim Apolla 11", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Astronaut Buzz Aldrin priznao je da je zastavu otpuhao potisak zraka iz reaktora Apolla 11 kada je modul polijetao s Mjeseca. Čini se da je bio u pravu!", dodaje Robinson.

Program Apollo trajao je od 1969. do 1972. U tom razdoblju Amerikanci su na Mjesecu postavili šest zastava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjetni satelit LROC lansiran je 2009. sa zadaćom promatranja površine Mjeseca i slanja vizualne informacije o Mjesečevu okolišu.

"Iznenadio sam se da su zastave odoljele ultraljubičastim zrakama i prilično ekstremnim temperaturama na površini Mjeseca. No kako sada izgledaju? Boje su možda malo izblijedjele", zaključio je Robinson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo