na račun poreznih obveznika / Zastupnici proputovali 43 zemlje: To nas je koštalo dva milijuna kuna

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnici su lani proputovali 43 zemlje, dok je predsjednik Sabora Josip Leko bio u 15 država.

26.1.2015.
10:25
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Više od dva milijuna proračunskog novca prošle je godine otišlo na putovanja saborskih zastupnika diljem svijeta, doznaje Tportal.

Naime, zastupnici su lani proputovali 43 zemlje, dok je predsjednik Sabora Josip Leko bio u 15 država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznaje Tportal, Leko je u 2014. godini putovao u Albaniju, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Italiju, Katar, Kinu, Koreju, Mađarsku, Nizozemsku, Norvešku, Njemačku, Litvu, Rumunjsku, SAD i Tursku. Porezne obveznike to je stajalo 192.993 kune.

Putovanja u inozemstvo saborskih zastupnika hrvatski je parlament lani platio 1.984.715 kuna. Od toga je najviše novca, čak 958 tisuća kuna, išlo na avionske karte, gotovo 550 tisuća kuna koštao je hotelski smještaj dok je za dnevnice zastupnicima iskeširano gotovo 343 tisuće kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je većinu troškova na svim ovim putovanjima platio Sabor, u nekim slučajevima zastupnici su uspjeli dobiti gotovo besplatan posjet. Naime, kako nam objašnjavaju u Saboru, u nekim slučajevima zemlja domaćin snosi troškove smještaja po principu reciprociteta. To se uglavnom odnosi na posjete međuparlamentarnih skupina prijateljstva te službene posjete predsjednika Sabora na poziv domaćina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo