nakon 24 godine / Zatvara se posljednji izbjeglički hotel, stanari nemaju kamo

Hotel Iž u središtu Zadra, nekadašnji hotel vojne elite JNA, posljednja dva i pol desetljeća bio je dom prognanicima. Ministarstvo obrane odlučilo ga je prodati pa je i posljednjim stanovnicima dan rok za iseljenje. U subotu će se isključiti struja i voda no preostali stanari hotela nemaju kamo

27.2.2015.
19:15
VOYO logo

Dvadeset godina nakon rata, svoja vrata zatvorit će i posljednji hotel u kojem su boravili prognanici. Bivšem branitelju Radomiru Ukaloviću sa suprugom i dvoje djece, ovo je privremeni dom već 12 godina

"Nemam gdje, nemam kuda. To je jedino što je bilo tu. Inače, da nije toga, ne bi bio tu. Da idem u podstanare, nemam s čim plaćati", kaže Radomir.

U ovom hotelu dio djetinjstva proveo je i nogometaš Luka Modrić dok mu je obitelj bila u progonstvu.

Bivšem branitelju i prognaniku Zoranu Žunića iz Novigrada već 14 godina sobica u hotelu je također jedini dom.  

"To je ispod svakog ljudskog dostojanstva. Umjesto da nam se dao jedan rok, da mi država da taj privremeni smještaj, ona me tjera. Pa to nema nigdje u svijetu", kaže Zoran Žunić.

On je status prognanika izgubio nakon što mu je obnovljena kuće u Novigradu. Zoran tvrdi da u nju ne može pa je slučaj na sudu.

"Molio sam državu da mi pomogne, da me zbrine, da vrati meni ono moje, makar djelomično. Međutim, ja sam ostao", kaže Zoran.

Ministarstvo obrane je Iž, nekadašnji hotel vojne elite, dobilo u naslijeđe od bivše JNA i odlučio ga nakon 24 godine upravljanja prodati. Preostali stanari moraju izaći do sutra. U subotu će hotelu biti isključena struja i voda.

"Njih ministarstvo obrane, da budem jasan, ne deložira. Ministarstvo obrane zatvara svoj objekt i oni koji prigovaraju, mislim da nisu korektni", kaže direktor Hotela Iž, Venci Kvartuč.

Hotel će preuzeti Državni ured za upravljanje državnom imovinom koji će ga prodati najboljem ponuđaču. Za sada je 16 zainteresiranih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo