RTL istražuje: / Život na otoku - idila ili problem?

Premijeru Milanoviću, Hvar se, doduše na godišnjem odmoru, učinio idealnim. "Na otocima se živi kompliciranije, ali i bolje. Šanse su veće nego u gradovima, samo morate imati ideje, a Vlada je tu da makne barijere", poručio je jučer. Ekipa RTL-a Danas krenula je u svoju inspekciju i zaključila - ljeti je raj, ali ostatak godine manji otoci su gotovo odsječeni od kopna, a Vlada investicije blokira.

17.8.2012.
18:45
VOYO logo

Život na otoku nije uvijek sjajan, pa su Šoltani izjavu premijera Milanovića da se na otocima živi bolje nego u mnogim dijelovima Hrvatske - žestoko dočekali.

"Rekao bi mu da dođe ovdje u siječnju i dočeka Novu godinu i dočeka život. Dok mi radimo kao psi, drugi se kupaju", komentirao je premijerove izjave Ilija iz Grohote na Šolti.

"Najgluplja izjava koju sam čula. Njemu je tu dobro dok se kupa, ali nek' gleda na težinu koju otok ima", upozorila je Milanovića Rina iz Stomorske na Šolti.

Rina je Šolti dala cijeli svoj život, najjača je otočka poduzetnica. Da bi na Šolti uspjela, radi nekoliko poslova: zimi graditeljstvo, ljeti turizam i ugostiteljstvo.

No, za opstanak života na otocima, naglašava Rina, potrebno je vratiti mlade na njih.

Na Šolti živi nešto više od 2.000 stanovnika. U posljednjih 10 godina broj se povećao za njih 300-ak. Država, tvrdi načelnik Nikola Cecić Karuzić, ne čini ništa da potakne ostanak stanovništva na otoku. Prije četiri godine obećali su im vratiti dvije vojarne, no još ništa nije napravljeno.

Otočani napominju kako se ni od ribarstva više ne može živjeti. No, zato je cijena voća i povrća na otocima dvostruko viša nego u Splitu. Meso je također skuplje. Otočani to jako dobro znaju.

Ljeti je na otoku, kažu, odlično živjeti. No, kad turisti odu, ostanu svakodnevni problemi. Iako su blizu kopna, nekad su jako daleko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo