Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
začinite advent

Vino u svoj svojoj raskoši: mirisno, slatko i toplo za najljepše doba u godini

Šalica kuhanog vina vraća u život promrzle prste i noseve nakon višesatne šetnje ulicama i trgovima koji blješte, svjetlucaju i sjaje, dočekujući Božić

Image
Foto: Thinkstock
Marijana Markelić/ 5.12.2018. u 17:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sastojci

  • litra crnog ili bijelog vina
  • limun ili naranča ili klementina
  • 3 žlice šećera
  • 2 štapića cimeta
  • 2 zvjezdice anisa 
  • 10-ak klinčića
  • pola mahune vanilije
  • nekoliko kriškica đumbira (želite li pikantniji napitak)
  • 2 decilitra vode

Postupak

Vino ulijte u lonac u kojem ćete ga kuhati te mu dodajte čašu vode, zvjezdicu ili dvije anisa, štapiće cimeta, klinčiće, šećer i četvrtinu mahune vanilije (tupom stranom noža iz nje istisnite jezgru pa umješajte u napitak).

Potrudite se da nabavite nešpricane agrume kako bi i koricu naribati u napitak (može i sušena korica naranče/limuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izrežite nekoliko kriški voća i iscjedite sok od jedne naranče (limuna ili klementine) pa ga procijedite (kako ne bi po napitku plivali komadići pulpe). Sok i kriške voća dodajte vinu, kuhajte do vrenja pa maknite s vatre.

Servirajte u prozirnim šalicama za čaj, kako bi do izražaja došla boja vina, te svaku šalicu ukrasite kriškom naranče koju ćete zarezati i nataknuti na rub čaše. 

Upravo se čita

Uz kuhano vino možete poslužiti cimet rolice ili cantuccine (tvrde talijanske keksiće) za koje ćemo uskoro objaviti recept. 

Marijana Markelić/ 5.12.2018. u 17:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba