PARIZ ISTOKA - BUDIMPEŠTA

Grad na lijepom plavom Dunavu po svačijoj mjeri!

Njihovi restorani i barovi su još nekoliko svjetlosnih godina ispred naših i da , nudi Budimpešta puno više od gulaša i paprikaša!

Image
Foto: Marija Pajić
shimmer fallback

Marija Pajić

Marija Pajić/ 8.3.2017. u 7:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ok, bitno je da je destinacija cjenovno pristupačna, ali vjerujte mi zaboravite na novac čim prije. Jer ako mislite da je novac najbitniji za uspješno putovanje i uspomene, potratit ćete život. Doslovno. Bavit ćete se stvarima koje ne volite i živjet ćete život koji ne želite. Ruku na srce, ne morate biti mudrac da shvatite kako je bolje živjeti kraće onako kako želite, nego dugo onako kako ne želite.

Ako se mene pita, moj život su putovanja. Blizu, daleko, svejedno. Samo da mi je vidjeti puta. Štoviše, što sam starija, sve manje i stvari nosim. Jednostavno više ne trebam dvadeset odjevnih kombinacija za tri dana. Trebam samo doživljaj. Onakav kakav ti pruža ljepotica zvana Budimpešta. Pogotovo u društvu najboljih prijateljica i CD-a iz prošlog stoljeća jer tko je vidio krenuti na put s najnovijim hitovima? 

Image
Foto: Marija Pajić
Image
Marija Pajić

(Foto: Marija Pajić)

Jedan od najljepših europskih gradova udaljen nešto manje od četiri sata vožnje od hrvatske metropole ne naziva se uzalud Parizom Istoka! Budimpešta je jednostavno lijepa u svako doba godine. U proljeće je rascvjetana, zimi magična, u jesen tajanstvena, a ljeti rasplesana. Znam, većina će uvijek rado posjećivati svjetske prijestolnice mode ili neke daleke i egzotične destinacije, no kod ovog susjeda je trava uistinu zelenija! Čak i ako imate samo jedan dan, odvojite ga za Budimpeštu jer definitivno nećete požaliti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mađarska prijestolnica s nešto manje od 2 milijuna stanovnika svojim raskošnim mostovima u vama će probuditi davno zaboravljenu romantičnu stranu, samim time – ako vam je ljubav davno iščeznula imate još jedan razlog za otići u ovu nezaboravnu avanturu!  No, krenimo mi prvo u onu moju koja kako to i inače biva bude u društvu mojih prijateljica. Četiri žene, tri dana, dva prastara CD-a, jedan auto i bezbroj doživljaja. A za sve je kriv trideseti rođendan jedne od nas koji smo, eto, malo za promjenu odlučile proslaviti u svojevremenom drugom središtu Austro-Ugarskog Carstva. U treće desetljeće se mora zakoračiti sa stilom, zar ne? Nakon što smo odradile graničnu birokraciju, vinjetu koja košta otprilike 10 eura i uspjele locirati svoj smještaj - zabava je i službeno mogla početi! 

Image
Foto: Marija Pajić
Image
Marija Pajić

(Foto: Marija Pajić)

Kao što sam već spomenula, mi smo do Budimpešte iz Zagreba došle automobilom za nešto više od tri sata jer znate već kako to ide s četiri žene u automobilu. Jednoj se pije kava, druga bi pojačala glazbu, treća bi smanjila, a četvrta je gladna već na osmom kilometru. No, u ovu mađarsku prijestolnicu možete i vlakom i autobusom, ovisi kako vam više odgovara. Mislim da je cijena i jedne i druge karte oko 200 kuna. Nešto jeftinije ćete proći ako se odlučite za u posljednje vrijeme vrlo popularnu aplikaciju putem koje dijelite prijevoz, smanjujete troškove i ono najzabavnije - upoznajete nove ljude - pa tko voli nek izvoli! 

Nakon što smo odradili ključno pitanje kako doći u Budimpeštu, logičan slijed je gdje odsjesti? U mom slučaju, mi smo iznajmile stan u samom centru grada preko poznatog internetskog servisa. Smješten tik uz najprometniju ulicu prepunu barova i restorana, ovaj stan zapravo je bio pun pogodak! Zapravo, Mađari su odavno shvatili prednost svog grada tako da većina njih više ni ne živi u svojim stanovima smještenima u centru već takve stanove iznajmljuju, i to uz čuvara koji je 24 sata dnevno na raspolaganju. Jedini problem je što nitko od njih ne zna engleski, baš kao što nitko od nas ne zna mađarski. Kako god, Budimpešta je grad krojen za svačiji džep tako da odlučite li odsjesti u hostelu ili hotelu, svejedno je jer ćete u svakom slučaju biti zadovoljni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Grad u kojem ne možeš biti na dijeti

Jednostavno, u Budimpešti je to nemoguće. Ti moraš jest i pit po cijele dane jer je sve prefino, preukusno i uopće nije skupo! Blagoslovljena bila mađarska vlada koja nije preuzela euro već je ostavila forinte pa se tijekom boravka tamo osjećaš kao multimilijunaš jer 10 tisuća forinti je 240 kuna. Računajte da ćete kavu popiti za nekih 7 - 8 kuna, pivu za desetak, a najest ćete se kao čovjek za pedesetak kuna. Njihovi restorani i barovi su još nekoliko svjetlosnih godina ispred naših, na svakom uglu je sve vrhunski aranžirano i baš te mami da jedeš i piješ po cijele dane! I da , nudi Budimpešta puno više od gulaša i paprikaša!  

Image
Foto: Marija Pajić
Image
Marija Pajić

(Foto: Marija Pajić)

Zapravo je vrlo teško izdvojiti nekoga, ali Smuz bar je mjesto na kojem morate barem popiti kavu. Kombinacija cvjećarnice, bara i dizajnerske trgovine san je svake zaljubljenice u vizualnu umjetnost, pogotovo zaljubljenica u Instagram. Šarmantan s dozom zapadnjačke kulture je i KIOSK, bar tj. restoran smješten tik do obale Dunava u kojem možete uživati i u ručku i večeri, ovisno o vašim afinitetima. Ponavljam, cijene su u Budimpešte manje nego u Zagrebu. Ako ste kao cijeli svijet trenutno zaluđeni sushijem, Mađari imaju i to pod kontrolom. Prije izlaska u klub, savjetujem vam da odete u TOKIO, odličan japanski restoran nedaleko Andrassy bulevara ( ulice oko koje se ovdje sve vrti ) jer ne samo da ćete uživati u odličnoj klopi, uživat ćete i u super atmosferi. 

Image
Foto: Marija Pajić
Image
Marija Pajić

(Foto: Marija Pajić)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo sam u ovom restoranu spoznala da su Mađari zapravo vrlo atraktivan narod jer do prije, vođena stereotipima, pripadnike ove nacije definitivno nisam stavljala u kategoriju privlačnih ljudi. Taman kad vam nekoliko pića izmami osmijeh I kad vam Mađari kao u mom slučaju odjednom postanu privlačni, odlična vijest je da odmah iza restorana možete nastaviti u revijalnom tonu!  Tamo je smješten odličan Baccardi bar u koji većina dolazi isto tako prije odlaska u klub. 

Noćni život Budimpešte je uistinu rađen za svakoga, od Rihanne do Metallice, od studenta do predsjednika Uprave, jednostavno mislili su na sve. Nas su putevi odveli u klub HelloBaby, smješten na Andraševoj aveniji. Tipična mađarska zgrada koja nije ništa puno drukčija od onih koje mi imamo na Ilici pretvorena je u mega klub u kojem sve odiše nekom metropolitanskom atmosferom. Iako djeluje kao stara napuštena zgrada u kojoj je noćni klub, ovdje je sve uređeno s razlogom. Cijene također nisu ništa drukčije od onih na koje smo navikli u hrvatskim izlascima. Čak možda i nešto jeftinije. Baš kao i taxi s kojim će vam najlakše biti patrolirati po ovom gradu, iako sam ja uvijek za opciju šetanja jer tako najbolje upoznajete grad! Tim više što ovdje definitivno imate mnogo toga za vidjeti! A jednako kako naši noćni izlasci završavaju na ćevapima ili sendviču, s obzirom na to da nemamo neku ludu noćnu ponudu, ovdje noć gori. Ipak, najveća gužva vlada kod američkih stručnjaka za fast food koji mudro rade cijelu noć. 

No, dosta više o jelu i piću, da ne ispadne da sam ovdje samo jela i pila - ajmo malo o znamenitostima!

Roman zvan naša treća sreća 

Otprilike tako zvuči ljubavni roman između mene i Budimpešte. Jednostavno, dogodila nam se treća sreća. Prvi srednjoškolski posjet je bio prekratak da bi išta ustanovila, drugi je bio vezan uz odličan ljetni festival Sziget koji vam svakako preporučujem da posjetite i samim time je sve bilo u znaku glazbe, a treći je bio sudbonosan. Ne samo to već i dovoljno dug da u miru prošećem gradom i shvatim gdje sam. Bez brige, sada ne slijedi sat povijesti o Budimu i Pešti. Uostalom, zašto bi ja o tome pisala pored živog Googlea. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Marija Pajić
Image
Marija Pajić

(Foto: Marija Pajić)

Ako se mene pita, u ovom gradu svi putevi vode prema Parlamentu, tzv. Országházu koji je zasigurno najpoznatiji simbol Budimpešte. Ovo prekrasno zdanje treći je po veličini parlament u svijetu i drugi u Europi, odmah iza onog u Bukureštu. Biser arhitekture zapravo je najviša zgrada u Budimpešti, a zanimljivo - izgrađena je od kamena izvađenog u kamenolomu pokraj Bihaća u BiH. Jednako tako svi putevi vode prema Bazilici Svetog Stefana tj. Ištvana. Ta najveća crkva u Budimpešti, poznatija kao djelo Józsefa Hilda, izgrađena je davne 1845. Godine, a posvećena je tek 1905. godine. U njezinoj unutrašnjosti se može moliti preko 8 tisuća osoba. 

Definitivno, jedan od najpotresnijih spomenika koje ćete ikada vidjeti također se nalazi u ovom gradu. Cipele na obali Dunava podsjetnik su na strašan zločin koji se nije smio dogoditi. Otprilike 300 metara od zgrade Parlamenta nalazi se 60 pari željeznih muških, ženskih i dječjih cipela. Spomenik je zapravo posvećen mađarskim Židovima koji su u zimu 1944. godine streljani upravo na tom mjestu. Tijekom 2. svjetskog rata u Mađarskoj je ubijeno više od 500 tisuća Židova. No, ostavimo to u prošlosti i vratimo se u sadašnjost. 

Image
Foto: Marija Pajić
Image
Marija Pajić

(Foto: Marija Pajić)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ovaj grad također je poznat i po svojim termalnim izvorima pa ako imate viška vremena, dan možete odvojiti i za mađarski spa. Zanimljivo, kroz tjedan je ulazak dopušten uglavnom samo muškarcima, a vikendom se vrata otvaraju i za obitelji. 

Grad s devet mostova

Nekima ljubavna destinacija, meni vikend odmor iz snova! Sita i opijena viđenim u jedno sam sigurna. Budimpešti i meni se dogodila ljubav. Ona prava. Ista ona koja te stalno vuče natrag u zagrljaj. Baš zato, znam da ćemo se uskoro opet vidjeti jer naša veza na daljinu, baš kao i mnoge druge, solidno ide, ali nije ravna osjećaju kada smo zajedno. Uostalom, nitko od nas kada pogleda unazad neće se sjećati noći u kojima se dobro naspavao jer i vi i ja vrlo dobro znamo da od svih knjiga na ovome svijetu, najljepše su one zapisane u putovnici! 

Sretan put! 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Više s weba

Pročitajte još

Image
Drew Scott

Brak funkcionira iako rade zajedno: Omiljeni 'lovac na nekretnine' i nakon 12 godina u nju je zaljubljen preko ušiju

Image
ZA SVAKOGA PONEŠTO

Od ponedjeljka će večeri na RTL-u izgledati drukčije: Omiljena turska serija 'Miriše na ljubav' vraća se u udarni termin!

Image
NOVA DRAMA

Što vas očekuje u seriji 'Miriše na ljubav'? Donosimo sadržaj svih ovotjednih epizoda!

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču