Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Antioksidansi

Ima li istine u tome da čokolada štiti našu kožu?

Puna antioksidansa, čokolada sve više dobiva svoje mjesto među krugovima zdrave hrane

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 30.8.2018. u 16:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Postoji mnogo dokaza koji sugeriraju da je umjerena količina čokolade - posebice tamne čokolade - dobra za zdravlje crijeva, razinu kolesterola i mozak. Može čak smanjiti rizik od razvoja bolesti srca i moždanog udara. Te prednosti su zbog visokih razina antioksidansa koji se nalaze u jednom od omiljenih zalogaja.

Ali što je sa zdravljem kože? Može li čokolada spriječiti starenje kože i opekline od sunca?

Čokolada i sunčeva svjetlost

Previše sunčevog svjetla ostavlja većinu ljudi s opeklinama od sunca. Prekomjerna izloženost sunčevoj svjetlosti također je ključni doprinos raku kože i starenju kože. Može li čokolada, sa svojim visokim razinama antioksidansa, zaštititi od sunčevih štetnih ultraljubičastih (UV) zraka? Neki vjeruju da to može.

Sirovi kakao ima vrlo visoku razinu flavanola, antioksidansa. Ali većina od njih je izgubljena tijekom procesa koji pretvara kakao u čokoladu koju poznajemo i volimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Studija koju je vodio prof. Dr. Wilhelm Stahl iz Instituta za biokemiju i molekularnu biologiju na Sveučilištu Heinrich Heine u Düsseldorfu, i njegovi kolege su istraživali jesu li visoke razine antioksidansa u čokoladi mogle poboljšati sposobnost kože da izdrži oštećenja od UV zračenja.

Za studiju, 24 žena konzumiralo je čokoladno piće s 12 miligrama flavanola (normalne čokolade) ili 329 miligrama (visokog antioksidansa) tijekom 12 tjedana, svako jutro.  Prof. Stahl je utvrdio da koža sudionica koje su konzumirale visoko-oksidacijsko čokoladno piće nije postala crvena kada je izložena kontroliranoj dozi UV zračenja.

Upravo se čita

Image
lukač u problemu

Povučeno još pet serija jaja poznatog proizvođača, opet utvrđena salmonela! Provjerite imate li ih doma

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

Ali postoji li razlika između čokoladnog napitka i čvrste čokolade?

Kako bi se dodatno ispitali učinci čokolade bogate antioksidantima, dr. Stefanie Williams  s Londonskom sveučilišta i kolege proveli su studiju s 30 sudionika. Dobrovoljci su svaki dan jeli 20 grama čokolade bogate antioksidantima ili standardne čokolade, tijekom 12 tjedana. Čokolada bogata antioksidantima sadrži više od 600 miligrama flavanola po obroku, dok je normalna čokolada imala manje od 30 miligrama flavanola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Autori su također pronašli slične rezultate - koža sudionika koji su pojeli visoko antioksidantnu čokoladu nije bila tako osjetljiva na UV-oštećenja.

No, najnovija klinička studija nije imala isti zaključak.  Jedina razlika koju su autori istaknuli jest da je elastičnost kože ili gipkost povećana u skupini s čokoladom bogatom antioksidantima.

Iako je mnogo poznato o prednostima čokolade za kardiovaskularno zdravlje, mozak i probavu, područje istraživanja kože još je uvijek na samom početku kada je riječ o učincima čokolade.

Za sada se najbolje pouzdati u druge oblike zaštite kože i jednostavno uživati u čokoladi kao dijelu zdravstvene, uravnotežene prehrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 30.8.2018. u 16:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Smanjite lomljenje

Gušća kosa na prirodan način: domaći recepti za sjajnu kosu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba