Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
promo

U fišu, perkeltu ili brudetu - vrijeme je za slatkovodnu ribu

Korizmeno razdoblje mnogi će iskoristiti kao priliku za češću konzumaciju ribe, iako je ta hvaljena namirnica zbog svojih brojnih blagodati idealna za prehranu tijekom cijele godine. Pritom su ponekad slatkovodne ribe nepravedno zapostavljene u odnosu na morske, no za to zaista nema razloga jer su obje vrste bogate proteinima i omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u zaštiti krvožilnog sustava.

Image
Foto: Promo
Život i stil/ 23.2.2021. u 8:36
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Blagodati iz rijeka i jezera

Riječna i jezerska riba vrijedan je izvor vitamina skupine B, osobito vitamina B12 koji može pozitivno djelovati na rad živčanog sustava, kao i mangana, fosfora i selena. I slatkovodne ribe poznate su kao lako probavljive, osobito u odnosu na meso, a u usporedbi s morskom ribom imaju izuzetno nizak udio teških metala. Ipak, mnogi ih izbjegavaju zbog specifičnog mirisa, koji je pak lako neutralizirati mariniranjem u limunovom soku i octu ili vinu te dodavanjem raznih začina.

Image
Foto: Promo
Image
Promo

(FOTO: Promo)

Gastronomski specijalitet

Brojna su jela u kojima slatkovodne ribe imaju glavnu ulogu, a među poznatijima je svakako fiš-paprikaš, koji se priprema od više vrsta ribe, najbolje otkoštenih kako bi se u jelu uživalo bezbrižno. Uz njega su popularni i perkelt i brudet, no slatkovodna je riba odlična i na roštilju ili rašljama, u juhama, kuhana, pečena u pećnici, pržena ili pohana. Izbor načina pripreme, ali i same ribe, zaista je velik jer je u Hrvatskoj zabilježena čak 151 vrsta slatkovodne ribe, od čega je 18 endemskih vrsta.

Najviši standardi kvalitete

Riba je ukusna, hranjiva i kvalitetna samo ako je svježa i provjerenog podrijetla, a upravo takvu iz dubina hrvatskih rijeka i jezera u Konzum gotovo svakodnevno dostavljaju vrijedni domaći ribari i uzgajivači. Zahvaljujući vlastitoj pakirnici, Konzum omogućava kupcima kupnju svježe ribe ne samo u prodavaonicama većih formata, već i u više od 200 malih prodavaonica diljem Hrvatske. Svježa je riba tako u ponudi za kupnju u rinfuzi ili pakirana na komad, očišćena i filetirana za što jednostavniju pripremu obroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Promo
Image
Promo

(FOTO: Promo)

Od ulova do otpreme u prodavaonice protekne najviše 24 sata, a u cijelom se procesu strogo poštuju najviši standardi kvalitete te se osigurava sljedivost, odnosno praćenje u svakoj fazi lanca opskrbe. Konzum posjeduje i oznaku „Riba Hrvatske – jedi što vrijedi“, koju dodjeljuju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora za svježu i smrznutu ribu iz hrvatskih rijeka, jezera i mora te tako kupcima jamči da se u ponudi nalaze isključivo proizvodi vrhunske kvalitete i hrvatskog podrijetla.

Upravo se čita

Image
subota u 22:40

Stižu nam studen i zima... hladniji no ikad!

Iz ribnjaka do prodavaonice u istom danu

Poznati po iznimno kvalitetnoj vodi koja dotječe sa Žumberačkog gorja te iznimno bogatom asortimanu slatkovodne ribe, Ribnjaci Kupa četiri do pet puta tjedno dostavljaju svježu ribu u središnje Konzumovo skladište.

Image
Foto: Promo
Image
Promo

(FOTO: Promo) 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

„Naša je velika prednost blizina Zagreba, jer na taj način riba koju ulovimo isti dan dolazi u Konzumove prodavaonice te je zajamčeno svježa“, objašnjava Mislav Šarić, direktor poduzeća Adria-mar Brodogradnje koja je 2009. godine preuzela upravljanje nad Ribnjacima Kupa. Ukupna je površina ribnjaka 392 hektara, a obuhvaćaju sedam velikih ribnjaka, trinaest zimovnika i trinaest rastilišta. U njima se uzgajaju šarani, amuri, tolstolobici, štuke, smuđevi, europski somovi, linjaci, a jedini su ribnjak u Hrvatskoj koji uzgaja afričke somove, kečige i sibirske jesetre. Konzumovi kupci najviše traže šarana i amura te Ribnjaci Kupa tako Konzumu godišnje isporuče oko 100 tona prerađenog i poleđenog šarana, oko 20 tona prerađenog i poleđenog amura te još oko 30 tona ostale ribe.

Image
Foto: Promo
Image
Promo

(FOTO: Promo) 

„Konzum smatramo najkvalitetnijim partnerom s kojim smo dosad radili, njihovi su zaposlenici koji se bave nabavom ribe izuzetno predani poslu i otvoreni za suradnju te se nadamo takvoj suradnji i ubuduće. Zaista je pohvalno što žele nabavljati ribu prvenstveno iz Hrvatske i tako potiču razvoj domaćeg ribarstva“, zaključuje Mislav.

Život i stil/ 23.2.2021. u 8:36
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
IDEALNA OBUĆA ZA SEZONU

Ovdje ćeš pronaći idealne cipele, baš ZA TEBE!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba