Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
rezolucije i planovi

10 novogodišnjih odluka koje mogu poboljšati vaše zdravlje

S početkom nove godine mnogi od nas donose rezolucije i planove što će izmijeniti, popraviti i poboljšati u svom životu tijekom naredne godine.

Image
Foto: RTL
krenizdravo.com/ 31.12.2014. u 9:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ukoliko je jedna od vaših novogodišnjih rezolucija da u narednoj godini usvojite nove zdrave navike, koje će blagotvorno djelovati na vaše zdravlje, tada se možete odlučiti za neke od navedenih u nastavku teksta:

1. Nezdrave gricklice zamijenite zdravim i prirodnim snack-ovima

Navici da nešto grickamo (posebno dok sjedimo doma ispred televizije) teško je odoljeti, no uvijek možete nezdrave grickalice zamijeniti prirodnim, zdravim alternativama, poput suhog voća, kokica ispečenih kod kuće, sjemenkama, voćnom salatom, pečenim kestenjem… Ukoliko iz prehrane eliminirate (ili narem smanjite unos) nezdravih grickalica u narednoj godini, učinit ćete značajan korak za svoje zdravlje u novoj godini.

2. Započnite jutro s čašom vode s medom i limunom

U narednoj godini, dajte si obećanje da ćete započeti jutro zdravom navikom, koja će detoksicirati vaš organizam i poboljšati vam sveukupno zdravlje.

3. Napravite vitaminsko-mineralni test

Bez obzira na to što vodite računa o svojoj prehrani, te unosite mnogo svježeg voća, povrća, mahunarki i žitarica putem prehrane, ipak se može desiti da imate manjak nekog vitamina i minerala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Razloga za to je mnogo: od intolorencije na pojedine namirnice, preko nemogućnosti crijevne sluznice da apsorbira pojedine vitamine i minerale, do nedostatka određene grupe namirnica u prehrani (na primjer zelenog lisnatog povrća ili korjenastog povrća, te nekih vrsta voća).

U narednoj godini neka vam jedna od rezolucija bude da napravite vitaminsko-mineralni test (danas se isti može napraviti i besplatno u bolje opremljenim ljekarnama), kako biste bili sigurni. Prije nego što kupite suplement “na svoju ruku” (u slučaju da test utvrdi nedostatak nekog minerala ili vitamina), pročitajte osnovne činjenice o njimaovdje i savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom o odabiru istog. Imajte na umu da je trajno rješenje ovog stanja jedino i isključivo promjena režima prehrane, a da su suplementi samo “prva pomoć”.

Upravo se čita

4. Obratite pažnju na deklaracije sa sastojcima na prehrambenim proizvodima koje kupujete

Prirodna hrana, koja je bogata nutritivnim svojstvima (voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke) ne trebaju naljepnice sa sastojcima koji nam govore što točno sadrže i zašto su “dobre” za nas. Danas mnogi od nas ne bi mogli zamisliti život bez kupovine nekog proizvoda iz trgovine, no ono što možemo učiniti je da pažljivo čitamo deklaracije sa sastojcima na prehrambenim proizvodima, tako da znamo što mi to zapravo jedemo (posebno vodite računa kada kupujete hranu za vaše dijete). U narednoj godini neka jedna od vaših navika (ako već nije) bude da prije nego što ubacite željeni artikl u košaru okrenete isti i pročitate sastojke u sastavu.

5. Pametno kupujte u supermarketu

Znate li da su police u supermarketu strateški raspoređene tako da vas navedu da kupite određene artikle i da potrošite (mnogo) više novca nego što ste planirali, te kupite najskuplje namirnice iz iste grupe? Prerađeni prehrambeni prozivodi (poput nezdravih grickalica, slatkiša, gotovih jela “iz konzerve”) postavljeni su na strateškim mjestima, gdje najveći broj ljudi prolazi, kako bi pobudili “apetit” i želju za istima. Neka jedna od vaših rezolucija u narednoj godini bude da osvijestite svoje navike trošenja novca i kupujete “pametno” u supermarketima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

6. Privolite djecu da jedu više povrća

Mnogi roditelji žale se da njihova djeca ne vole povrće, što je zabrinjavajuće, budući da bi djeca trebala jesti 4-5 porcija voća i povrća dnevno (ne računajući krumpir). U novoj godini neka vaša misija bude da vaše/a dijete/ca zavole povrće ili ako ga već vole da zavole novu grupu povrća koju vrlo malo jedu (na primjer zeleno lisnato povrće ili korjenasto povrće).

Ostale novogodišnje odluke možete pročitati OVDJE.

krenizdravo.com/ 31.12.2014. u 9:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba