omiljena namirnica / 8 zdravih sireva u kojima možete slobodno uživati: Feta, mozzarella, ricotta...

Image
Foto: www.pixabay.com

U vrijeme kada razmišljamo o svakoj namirnici i zdravlju vrlo je važno i znati koje sireve možemo konzumirati. Ipak je to omiljena hrana većini ljudi. Kliknite na 'SLJEDEĆA' i otkrijte koliko je zdrav vaš omiljeni sir

25.9.2019.
10:40
www.pixabay.com
VOYO logo

Sir je zdrav

Američko Udruženje za prehranu i dijetetiku predlaže da se konzumira oko 400 grama što je otprilike oko četiri kockice sira. Većini ljudi nije potreban razlog da jedu više sira, ali donosimo vam glavne odlike različitih vrsta sireva.

(Foto: Shutterstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/vino-i-sir-7aa5cf84cfe621261a20ba15aac2be02_view_article_new.jpg?v=20
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svježi kravlji sir

Svježi kravlji se nalazi na visoko na listi zbog visokog udjela proteina. Zapravo, pola šalice ovog sira sadrži 14 grama proteina za izgradnju mišića. U članku objavljenom 2016. u časopisu Nutrients objašnjeno je kako ovaj sir ima najviše mliječnog proteina kazeina. S obzirom da ova protein sporije probavlja to je vjerojatno razlog zašto se uz ovaj sir najviše smanjuje razina šećera u krvi.

(Foto: Pexels)

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/zrnati-sir-dobar-je-izvor-proteina-porcija-ima-160-kalorija-a-lako-ga-dodati-u-dorucak-ili-jesti-kao-prilog-za-rucak-njega-mozete-i-razne-zacine-koje-volite-7cad34efe4af0feb9f5d6f2a82d52b98_view_article_new.jpg?v=21

Ricotta

Ricotta sir je tradicionalni talijanski sir i proizveden je od sirutke i zbog toga je vrlo lagan i bogat proteinima. Sadrži samo oko 5 posto masnoće. Može se koristiti u kuhanju, ali i kao dodatak sendvičima i salatama.

(Foto: Pixabay)

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/ricotta-d06d0b4ef4d6e411f7714898b18b70ca_view_article_new.jpg?v=23

Švicarski sir

Sljedeći put kad odaberete sir za sendvič, učinite uslugu svojim crijevima i odaberite švicarski sir - jedan je od najpopularnijih fermentiranih sireva i ima zanimljiv izgled s rupama. Procesom fermentacije stvara se ugljični dioksid, koji uzrokuje stvaranje rupa u švicarskom siru, navodi se u članku iz 2015. objavljenom u BioMed Research International.

(Foto: Pexels)

Fermentirani sirevi poput švicarskog sadrže probiotske bakterije koje su korisne za naše zdravlje koje su čak povezane sa smanjenjem upale u tijelu.

Kozji sir

Kozji sir često se smatra zdravijim sirom jer ima nešto nižu kalorijsku vrijednost od kravljeg sira, ali ima i druge prednosti. 

Istraživači su otkrili da su oni koji su doručkovali kozje mlijeko i sir bili zadovoljniji nakon jela u odnosu na one koji su jeli proizvode od kravljeg mlijeka, pokazalo je istraživanje iz kolovoza 2017. objavljeno u časopisu Nutrients.

(Foto: Pexels)

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/sendvic-b1f9874fcc9432d8d3b732a95a6e9f5e_view_article_new.jpg?v=26

Mozzarella

Mozzarella sir dolazi u komadima i svima je omiljena. Poznata je po visokom udjelu kalcija, 333 miligrama kalcija ima u 400 grama sira, prema podacima američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH). Kalcij je važan za izgradnju i održavanje jakih kostiju.

(Foto: Pixabay)

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/mozzarella-cd5a21cfb8f3fa346255b45bd56e5fcf_view_article_new.jpg?v=29

Dnevna preporučena količina kalcija iznosi 1 000 miligrama za odrasle starije od 18 godina i 1 300 miligrama za djecu - a jedna porcija sira mozzarelle dat će vam 33 posto dnevne vrijednosti kalcija. Mozzarella je omiljen izbor za pizzu ili tjesteninu ili uz svježe voće i povrće. 

Feta sir

Ako volite dobru grčku salatu, vjerojatno volite i feta sir. Sveučilište Wisconsin preporučuje fetu kao alternativu osobama koje su osjetljive na lakozu. Feta je također odličan izbor ako tražite sir s manje masti.

Članak iz studenoga 2016. objavljen u časopisu Food and Nutrition Research pokazuje da konzumiranje sira, posebno s nižim udjelom masti, može pomoći smanjenju rizika od moždanog udara i srčanih bolesti. Važno je paziti na veličinu obroka. 

(Foto: Thinkstockphotos.com)

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/feta-sir-16c6e14debce7d39a0a6c25825dc7326_view_article_new.jpg?v=21

Parmezan

Parmigiano-Reggiano, kojeg često nazivaju samo parmezan, riznica je hranjivih sastojaka. Parmezan je povezan sa smanjenjem gastrointestinalnih simptoma i rizikom od kroničnih bolesti, navodi se u opsežnom članku iz rujna 2017. objavljenom u Food Technology & Biotechnology. Istraživanje je također otkrilo da kalcij, vitamin D i određeni mliječni peptidi u siru mogu smanjiti krvni tlak.

(Foto: Pixabay)

Nadalje, konzumiranje hrane s visokim sadržajem kalcija bitno je za spriječavanje osteoporoze

Cheddar

Cheddar sadrži manje laktoze i zrije čak do 12 mjeseci. Cheddar također ima i visoku količinu kalcija - 307 miligrama po obroku, odnosno 31 posto dnevnih potreba

(Foto: Pixabay)

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/cheddar-3eabbe800818fd90b9b57206a42dab2b_view_article_new.jpg?v=23
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo