Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
bolje crno, nego bijelo

Bijelo vino našem tijelu čini više štete nego koristi. Čak i samo čaša mjesečno

Za sve ljubitelje bijelog vina ovo nisu dobre vijesti. Iako nas opušta, bijelo vino uvelike šteti našem organizmu

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 29.5.2017. u 9:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U nekoliko studija utvrđeno je da bijelo vino, za razliku od crnog vina, našem tijelu čini više štete nego koristi. Osim što deblja, bijelo vino uzrokuje bujanje kandide u tijelu, razvoj kožne bolesti, loše utječe na jetru, a što je možda i najopasnije - uzrokuje razvoj raka kože. Stoga, drugi put kada vas konobar pita: "Hoćete li uz jelo crno ili bijelo?", vi uzmite crno.  

Potiče rast kandide u organizmu

Bijelo vino je puno šećera, a kandida se hrani šećerom. Prema podacima Agencije za hranu čaša bijelog vina sadrži deset puta više šećera od čaše crnog vina. 

Uzrokuje razvoj rozaceje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Riječ je o kroničnoj kožnoj bolesti koju karaterizira crvenilo lica. Studija američkog Sveučilišta Brown provedena na 83.000 žena pokazala je da već jedna do tri čaše bijelog vina na mjesec povećava razvoj rozaceje za 14 posto, a više od pet čaša mjesečno za 49 posto.  

Bijelo vino deblja

Upravo se čita

Image
PRIJAVI SE U NOVU SEZONU!

Gdje su danas pobjednici 'Superpara'? Jedni spremaju vjenčanje, drugi ljetos dobili prinovu, a treći se bacili u poljoprivredu

U 250 mililitara bijelog vina ima 228 kalorija. Studija iz 2014. pokazala je da osobe koje redovito konzumiraju bijelo vino, na mjesecu unesu dodatnih i suvišnih 2000 kalorija u tijelo. Organizam ih naravno skladišti u masti. 

Bijelo vino je osobito loše za jetra

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U posljednjih 30 godina zabilježen je porast bolesti jetra među svjetskom populacijom za 400 posto. Na jetra jako loše utječe bijelo vino zbog visoke koncentracije šećera i kalorija koje sadrži.

"Zaposlene žene koje nakon napornog radnog dana odu s kolegicama i kolegama na pokoje piće kako bi se opustile, čine veliku grešku", kaže Andrew Langford iz Britanskog udruženja za jetra. 

Bijelo vino povećava rizik od razvoja raka kože

Studija provedena na Sveučilištu Brown 2016. pokazala je da ljubitelji bijelog vina imaju veći rizik od razvoja melanoma, za razliku od ljubitelja ostalih vrsta alkohola. Konzumiranje samo jedne male čaše bijelog vina dnevno može povećati opasnost od razvoja melanoma za 13 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Profesorica dermatologije i epidemiologije na Sveučilištu Brown u Providenceu, Aunyoung Cho i njene kolege nedavno su u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention objavili rezultate istraživanja o povezanosti konzumiranja bijelog vina i melanoma.

Otprije je poznato da se pojava raka kože povezuje s pretjeranim izlaganjem ultraljubičastim zrakama, no rezultati američke studije iznenadili su i same naučnike.

“Iznenadili smo se kad smo ustanovili da je bijelo vino jedino piće koje se povezuje s povećanim rizikom od nastanka melanoma. Razlog je zasad još nepoznat. No istraživanja su pokazala da neke vrste bijelog vina imaju više razine acetaldehida od crnog vina, piva i likera. Iako i crno i bijelo vino sadrže sličnu količinu acetaldehida, polifenoli (antioksidansi) sadržani u crnome vinu, čini se, neutraliziraju opasnosti. Poznato je da acetaldehidi oštećuju DNK.”

Cho i tim su došli do još jednog neobičnog zaključka. Naime, melanomi koji su se razvili na dijelovima tijela manje izloženima ultraljubičastim zrakama češće su se povezivali s konzumiranjem bijelog vina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bezazlene metode

Je li moguće izazvati menstruaciju prirodnim putem?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba