Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Alternativa za vas

Češnjak štiti od mnogih bolesti i starenja, a pomaže i vašem srcu!

Češnjak se kao učinkovit dodatak preporučuje se pacijentima koji pate od povišenog krvnog tlaka

Image
Foto: Thinkstock.com
Hina/ 26.1.2016. u 9:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prepoznala je korisna svojstva češnjaka i smatra da je odličan dodatak prehrani kada je posrijedi borba protiv hiperlipidemije (povišene razine lipida ili masnoća u krvi) ili sprečavanje vaskularnih problema povezanih sa starenjem, poput ateroskleroze. 

Češnjak se kao učinkovit dodatak preporučuje se pacijentima koji pate od povišenog krvnog tlaka, piše Le Parisien.

Matthew J. Budoff, znanstvenik u tvrtki BioMed LA, tvrdi da je istraživanje novi dokaz o prednostima ovog suplementa u "smanjenju nakupljanja plakova u arterijama i sprečavanju stvaranja novih, koji mogu rezultirati srčanim bolestima".

Znanstvenici su pratili stanje 55 pacijenata u dobi od 40 do 75 godina među kojma su jedni patili od povišenog krvnog tlaka, drugi od pretilosti, a treći od kardiovaskularnih bolesti. Svi su podvrgnuti koronarnoj angiografiji kojom je precizno izmjerena količina masnoća i kalcija u njihovim arterijama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U predstojećih godinu dana prvoj grupi pacijenata znanstvenici su svakodnevno davali placebo, a drugoj 2,4 mg odstajalog ekstrakta češnjaka.

Ustanovljeno je da se kod grupe koja je svakodnevno dobivala ekstrakt češnjaka ukupna količina plaka u arterijama smanjila za 80 posto, jednako kao i gustoća plakova.

Upravo se čita

Image
ISKRENO O TOME

Znate li u kojem se sportu okušala Maja Ćustić? 'Ne bih više nikada, probala sam i previše je odricanja'

Češnjak od davnina ima reputaciju lijeka i preventive kod brojnih bolesti, a poznato je njegovo antibakterijsko djelovanje kod gastroenteritisa, kao i antifungalno djelovanje u liječenju gljivice candide albicans.

Odstajali ekstrakt češnjaka može spriječiti stvaranje plakova na stijenkama arterija te usporiti razvoj kardiovaskulasnih bolesti, pokazalo je nedavno provedeno
američko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Česta ljetna boljka

Hrana za proljev: što jesti, a što izbjegavati

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba