Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
u kućnoj radinosti

Genetičar otkrio tri jednostavna načina pomlađivanja

Metode ovog harvardskog stručnjaka vrlo su jednostavne, ali i neobične

Image
Foto: Pexels
Život i stil/ 8.1.2020. u 8:39
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prema genetičaru s Harvarda i stručnjaku za starenje dr.  Davidu Sinclairu lakše ćemo shvatiti proces dugovječnosti ako na starenje gledamo  na isti način na koji gledamo na bolesti. 

"Točka u kojoj smo danas kada govorimo o razumijevanju starenja je ona na kojoj smo prije 30-40 godina bili po pitanju raka. Danas znamo što pokreće razvoj tumora", objašnjava dr. Sinclair za portal Mbg.

Do procesa starenja dolazi zbog nedostatka stresa u organizmu. Kako bismo usporili starenje trebali bismo još stresa dodati u svoj život. Vrlo radikalno, zar ne?
Stalno slušamo kako treba izbjegavati stres, a dr. Sinclaire tvrdi suprotno. No, vidjet ćete da se radi o stresu koji je sasvim prihvatljiv za tijelo. On savjetuje tri načina na koja ćemo staviti tijelo u stanje stresa s ciljem postizanja dugovječnosti. Kaže da to zamislimo kao treniranje mišića. Možda ćemo, dodaje osjetiti nelagodu u početku, no tijelo će nam biti zahvalno.

  • Unosite manje kalorija u tijelo

Dr. Sinclair ne misli pod ovime povremeni post iako ga smatra izuzetno zdravim načinom prehrane. No, kako kaže, mnogim je ljudima zbog dnevne dinamike teško prakticirati isprekidani post. Puno jednostavniji način za redukciju kalorija je  izbjegavati visokokaloričnu prehranu poput mesa. Preporuča vegetarijanski pa čak i veganski način života. "Jednom kada se naviknete na salate prestat ćete misliti na golemi odrezak", jednostavno objašnjava genetičar za MBG.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

  • Jedite organsko

Dr. Sinclair ima jedinstveni stav prema organskoj hrani. Osim što je nutritivno bogatija od sve ostale hrane, organska hrana je, prema njegovom mišljenju, "više pod stresom".

Upravo se čita

Image
JEDNOSTAVNO OČARAVA

U 'Miriše na ljubav' glumi Serkanovu i Edinu kćer: Evo tko je preslatka sedmogodišnja Maya Basol

"Organska povrće dok raste nije zaštićeno raznim sredstvima, već se samo mora izboriti za sebe. Otud njegove jarke boje. One su način da se brani od nametnika i privuče kukce koji će mu koristiti. Kada u organizam unosimu ovakvu hranu, podižemo mu razinu zdravog stresa i potičemo lučenje enzima sirtuina koji ubrzavaju metabolizam i sagorijevanje kalorija te ublažavaju upalne procese i tako pridonose dugovječnosti. Hrana koja najbolje utječe na ove enzime je tamna čokolada, orasi, crna kava, crno vino, jabuke, celer, kelj i luk. 

  • Hladnoća

Posljednje, no ne i manje bitno za dug i vitalan život je izlaganje hladnoći jer je to izuzetno učinkovit način stavljanja organizma u stanje stresa. "Istraživanja su pokazala da se u tijelu miševa koji su izloženi hladnoći počinje stvarati zdrava, smeđa masnoća koja sagorijeva energiju, odnosno kalorije", kaže dr. Sinclair za Mbg. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

No, prije nego uskočite u ledenu kupku, imajte na umu da ne treba dugo biti na hladnoći. Dovoljna su kratka izlaganja niskim temperaturama kako bi tijelo doživjelo šok. Kada se navikne na hladno, učinka više nema", naglašava genetičar.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba