Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Opuštajući sjaj

Himalajska solna lampa: može li vam pomoći lakše disati i bolje spavati?

Kad svijetle iznutra, ove svjetiljke ispuštaju topao, smirujući sjaj. No, imaju li zdravstvenih prednosti?

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 12.10.2018. u 9:22
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Šanse su da ste vidjeli, ili barem čuli za lampe od himalajske soli. Ove svjetiljke, koje su izrađene od komadića ružičaste soli koja dolazi izravno s Himalaja, zadnjih su par godina sve popularnije. Kad svijetle iznutra, ove svjetiljke ispuštaju topao, smirujući sjaj.

Osim dekorativne privlačnosti, zagovornici himalajskih solnih lampi tvrde da dodavanje solne svjetiljke u prostore u kojima najviše boravite, poput ureda, spavaće sobe ili dnevnog boravka, čisti zrak - ali ima li u tome istine? Evo što biste trebali znati.

Kako točno funkcioniraju himalajske solne svjetiljke?

Kada se zagrijavaju, solne svjetiljke navodno privlače vodu iz okolnog zraka, stvarajući otopinu koja oslobađa višak negativnih iona kada isparava, prema studiji objavljenoj u Journal of Biochemistry and Molecular Biology.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ioni su elektromagnetski nabijeni atomi ili molekule, a potrebna je ravnoteža i pozitivnih i negativnih iona za održavanje zdravog okoliša. Brojni faktori iz okoliša - poput onečišćenja, vrućih i suhih vjetrova, pa čak i elektroničkih zaslona - stvaraju neravnotežu pozitivnih i negativnih iona. U tom smislu, solne svjetiljke djeluju kao prirodni pročišćivač zraka.

Koje su prednosti himalajske solne lampe?

Radeći ravnotežu između pozitivnih i negativnih iona u prostoru, u teoriji će smanjiti simptome povezane s kožnim i respiratornim problemima kao što su psorijaza i astma, pomažu u podizanju raspoloženja, pa čak i pomažu kod spavanja, čišćeći zrak oko vas.

Upravo se čita

Image
slijedi svoje snove

Robert o slikarstvu: 'Roditelji misle da od slikarstva nema kruha, sve dok ne čuju da sam nešto prodao!'

No, ima li u tome istine? Istraživanja kažu ne. Na primjer, studije o učincima pročistača zraka na respiratorne probleme kao što je astma ne zvuče obećavajuće. Pregled u časopisu Journal of Negative Results in BioMedicine, na primjer, otkriva da izloženost pozitivnim ili negativnim ionima nema učinka - dobrog ili lošeg na dišne funkcije. 

Slično tome, nema dovoljno uvjerljivih dokaza koji pokazuju da himalajske solne svjetiljke pomažu kod spavanja ili boljeg raspoloženja. Jedan pregled u BMC Psychiatry, na primjer, utvrdio je da ionizacija zraka nema dosljedan učinak na anksioznost, raspoloženje ili spavanje. No, istraživanja sezonskog afektivnog poremećaja pokazala su da bolesnici dobro reagiraju na negativni tretman iona koji emitira mali uređaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo postoji li stvarna veza između ionizacije zraka i depresije. Istraživači također nisu ispitivali solne svjetiljke, pa je nejasno hoće li emitirati isti broj negativnih iona kao i uređaji koji se koriste u studijama.

Himalajske solne svjetiljke su lijepe - ali ne rade čuda za zdravlje

Malo je vjerojatno da će solne lampe riješiti vaše zdravstvene probleme, ali mogu dodati lijep 'dodir' izgled u vaš ured ili spavaću sobu. A budući da emitiraju topli sjaj, mogu imati umirujući učinak ako ste zabrinuti ili imate poteškoća s spavanjem. Smanjenje stresa i opuštanje mogu biti korisni za upravljanje respiratornim problemima, kao što je astma. Dakle, sve dok ne očekujete da solna lampa može liječiti, to možda i nije najgora investicija.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba