Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
treba li ga izbaciti?

Je li gluten neprijatelj broj jedan ili je bezglutenska prehrana nutricionistički hit?

Mnogi se pitaju kako to da je gluten, koji kroz pšenicu jedemo već stoljećima - odjednom postao veliki bauk. Prilagođavaju se svi - od restorana do crkve

Vijesti.hr/ 31.1.2017. u 22:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čak i najjednostavniju kombinaciju brašna i vode, sam simbol kruha - hostiju - 
Ružica Lah proizvodi bez glutena. Ljudi su je to sami tražili - pa bezglutenske hostije isporučuje nekim župama u Zagrebu, Dalmaciji i Istri.

"Žele se pričestiti, to je kod nas jako važno brojnim ljudima, i mi smo se potrudili i napravili bezglutenske hostije", kaže Ružica Lah, predsjednica Hrvatskog društva za celijakliju.

To je možda najbolji pokazatelj toga koliko je daleko otišla spozanja o štetnosti tog malog proteina iz pšenice, koji prema organizmu reagira kao ljepilo za pločice. 

"Osjeti se jako, ja bi rekla više iznutra, kod okusa hrana je lakša. Na primjer  desert – on je zasitan, dovoljno kremast i sladak, ali iznutra kod probavnog procesa on je puno lakši i čovjek se lakše osjeća", objašnjava kuharica i voditeljica restorana Nistha, Tanja Ratković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gotovo da nema većeg nutricionističkog hita od bezglutenske prehrane. Međutim, između onih koji odluče u restoranu jesti zdravije i izbaciti gluten i onih koji su oboljeli od celijakije – velika je razlika, a mitova je puno. Dok prekrižena pšenica stoji na sve više proizvoda, prava bolest, celijakija, u Hrvatskoj je gotovo neistražena.

"Hodaju od liječnika do liječnika brojni s različitim tegobama jer celijakija je multisistemska bolest, nju se treba prepoznati dobro da bi se netko odvažio ići u pretrage kod nas, međutim - takvih liječnika nema", kaže Lah.

Upravo se čita

Image
SVAKA ČAST

Željka Mateša je nova zvijezda TikToka! Za RTL.hr kaže: 'Na ovo su me potaknuli kupci u trgovini'

Sa strane biznisa, očito, puno su se prije prilagodili problemu glutena, nego sa zdravstvene strane. Međutim, i to je dobro jer gluten ne treba nikome.

"A recite, koliko je skuplje raditi hranu bez glutena, koliko su u hravstkoj te namirnice od brašna na dalje vama uopće dostupne i postoji li razlika u cijeni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

To mi jako puno ljudi kad kreće u bezglutensku prehranu na prvu kažu joj to je jako skupo. Tipa palenta rafinirana je 5, a ova je 10 kuna. Možda to tako izgleda na prvu, ali ta prehrana traži od tebe da ti sam proizvodiš", kaže Ratković.

Ali protiv zdrave prehrane, pa makar bio trend - nitko nema ništa.
Postoji savjet - nakon dva tjedna bez glutena, probajte se vratiti uobičajenoj prehrani. Ukoliko osjetite da ne možete - e to je okidač za ozbiljnije pretrage.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba