Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
jeftina i zdrava

Kajgana, kuhana ili omlet? Trikovi za zdravu pripremu jaja

Način pripremanja jaja može utjecati na hranjive sastojke. Mogu se pripremati različito i vrlo lako kombinirati s drugim zdravim namirnicama poput povrća

Image
Foto: www.profimedia.hr
Život i stil/ 8.11.2019. u 12:25
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jaja su jeftina, ali nevjerojatno hranjiva namirnica. Sadrže relativno malo kalorija, ali prepune su bjelančevina, vitamina, minerala, zdravih masti i raznih hranjivih sastojaka u tragovima. Način pripremanja jaja može utjecati na hranjive sastojke. Mogu se pripremati na različite načine i vrlo lako kombinirati s drugim zdravim namirnicama poput povrća. Priprema će također uništiti opasne bakterije što ih čini sigurnim za konzumiranje. Jaja mogu biti kuhana, poširana, kao omlet ili kajgana te kao dio raznih jela.

Što se događa s hranjivim tvarima tijekom pripreme? 

Kuhanje jaja čini sigurnim za jelo, ali tako će proteini u jajima biti lakši za probavu. Jedno istraživanje pokazuje da tijelo može iskoristiti 91 posto proteina iz kuhanog jaja u odnosu na samo 51 posto iz sirovog jaja. Iako pripremanje jaja neke nutrijente čini lako probavljivim, druge može oštetiti. Ovo nije neobično jer kuhanje na visokim temperaturama ili duga priprema može reducirati neke hranjive tvari.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(Foto: Pexels)

Jedno istraživanje pokazalo je kuhanje jaja smanjuje količinu vitamina A za 17 do 20 posto. Također može smanjiti količinu antioksidansa, piše Health. Istraživanja pokazuju da ako su jaja pripremana 40 minuta, mogu izgubiti čak 61 posto vitamina D, a tijekom prženja ili kuhanja količina vitamina D smanjuje se samo za 18 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

5 trikova za pripremu super zdravih jela s jajima: 

1. Jela s malo kalorija

Ako pokušavate smanjiti kalorije, odaberite kuhana ili poširana jaja. Ovi načini pripreme ne dodaju kalorije i masnoće, tako obrok neće biti jako kaloričan kao što se može dogoditi kada radite kajganu ili omlet.

Upravo se čita

Image
FINALE TJEDNA

Tomi odabrao Anteu, a Marina mu razočarano priznala što osjeća: 'Ja sam bila spremna zbog ovoga otići u Dubrovnik…'

2. Kombiniranje s povrćem

Jaja se jako dobro slažu s povrćem. To znači da je konzumiranje jaja odlična prilika da povećate unos povrća i dodate dodatnu količinu vlakana i vitamina u svoj obrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Neke jednostavne ideje uključuju dodavanje povrća po vašem izboru u omlet ili jednostavno pripremite jaja na bilo koji način i dodajte povrće sa strane. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

3. Koristite ulja koja su stabilna

Najbolja ulja za kuhanje su ona koja ostaju stabilna i na visokim temperaturama i ne oksidiraju i stvaraju štetne slobodne radikale. Dobar izbor su ekstra djevičansko maslinovo ulje i maslac. Kokosovo je ulje također dobar izbor za kuhanje na visokim temperaturama, no neki ljudi ne vole njegov okus s jajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

4. Izaberite najbolja jaja

Na nutritivnu kvalitetu jaja mogu utjecati brojni čimbenici, uključujući način uzgoja i prehrana kokoši. Općenito se smatra da je najbolja organska proizvodnja jaja. 

5. Izbjegavajte predugo pripremanje

Što duže i na višoj temperaturi pripremate jaja, više hranjivih sastojaka ćete izgubiti. Pripremanje na visokim temperaturama može povećati količinu oksidiranog kolesterola, osobito kod prženja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba