kelj, blitva, špinat... / Konzumiranje zelenog lisnatog povrća usporava mentalno propadanje

Image
Foto: Thinkstock.com

Znanstvenici su utvrdili da osobe koje su jele zeleno povrće imaju u prosjeku mozak 11 godina mlađi od onih koji nisu jeli špinat, blitvu ili kelj

2.4.2015.
14:08
Thinkstock.com
VOYO logo

Jedan obrok špinata dnevno može usporiti mentalno propadanje, utvrdili su američki znanstvenici koje prenosi britanski Independent.

Istraživanje sveučilišta Rush u Chicagu otkrilo je da su osobe koje su jednom ili dva puta dnevno jele povrće poput kelja ili špinata značajno manje mentalno nazadovale od onih koji nisu jeli zeleno lisnato povrće, bez obzira na druge faktore poput obrazovanja, stila života ili genetske predispozicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su proučavali 950 osoba prosječno starih 81 godinu i procjenjivali njihove mentalne sposobnosti.

Utvrdili su da su osobe koje su jele zeleno povrće imale mozak 11 godina mlađi od onih koji nisu jeli špinat, blitvu ili kelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica istraživanja Martha Clare Morris kaže kako zeleno lisnato povrće sadrži vitamin K.

"S obzirom na to da pad mentalnih sposobnosti igra središnju ulogu u demenciji, povećanje unosa zelenog lisnatog povrća može biti jednostavan i jeftin način zaštite mozga", kaže ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo