Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
alarm

Mame koje su nesretne u vezi češće razgovaraju sa svojim bebama, ali samo sa sinovima

Interakcija s bebom izuzetno je bitna za njezin razvoj i u puno većoj mjeri se odvija između majke i djeteta, nego oca i djeteta

Image
Foto: Pexels
Život i stil/ 6.9.2019. u 7:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako majka puno vremena provodi pričajući sa svojom bebom, osobito ako je riječ o dječaku, lako je moguće da je nesretna u vezi ili braku, pokazuje nova studija objavljena u časopisu Journal of Family Psychology.

"Moguće je da majka pokušava kompenzirati lošu vezu s partnerom, ulažući više truda i vremena u odnos s drugim muškarcem koji joj je blizak, a to je sin", objašnjava u priopćenju Elian Fink sa Sveučilišta Cambridge na kojem je istraživanje provedeno. Također je moguće da majke u djevojčicama vide umanjenu verziju sebe, dodaje se u studiji.  

(FOTO: Pexels)

Znanstvenici iz Centra za obitelj pri Cambridgeu su anketirali 93 osobe koje su po prvi puta postali roditelji i proučavali njihovu interakciju s bebama. Pitali su ih o kvaliteti njihovog odnosa, a potom bebama u dobi od sedam mjeseci stavili pedometar koji je bilježio svaki razgovor/interakciju bebe i mame i bebe i tate kada su oba roditelja bila doma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pokazalo se da što je par u lošijim odnosima to je češća interakcija majki i beba. Zanimljivo je i to da su majke pričale češće samo s muškim bebama. Sadržaj razgovora  nije analiziran tako da ne možemo znati o čemu su majke sinovima pričale, odnosno jesu li se žalile. 

Bez obzira na spol očevi su znantno manje razgvarali sa svojim bebama od majki, čak i oni koji su potpuno uključeni u odgoj. Kod njih količina interakcije s novorođenčadi nije povezana s kvalitetom braka. 

Upravo se čita

Image
utrkivali se?

Tešku prometnu nesreću u kojoj je kraj Mostara poginula obitelj skrivili hercegovački tajkun i sin tajkuna?

"Interakcija roditelj - dijete vrlo je važna za djetetov razvoj, a konverzacija za razvoj djetetovog govora. Izuzetno je bitno pronaći vremena za razgovor s djetetom. Koristite prilike poput hranjenja ili odlaska na počinak da razgovarate s djetetom", poručuje dr. Fink. 

Život i stil/ 6.9.2019. u 7:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba