Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
znanstvenici tvrde

Maslinovo ulje krije ključ dugovječnosti, a važno je vrijeme u kojem ga jedemo

Ranije se smatralo da crno vino ima veći učinak na dugovječnost, no nova otkrića o maslinovom ulju pokazuju drugačije

Image
Foto: Pexels
rtl.hr/ 25.2.2020. u 9:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanstvenici sa Sveučilišta Minnesota došli su do otkrića koje možda znači da maslinovo ulje krije ključ dugovječnosti te lijek za bolesti koje su povezane sa starenjem. Rezultati istraživanja koje je trajalo osam godina objavljeno je u časopisu Molecular Cell.

Ranije se smatralo da crno vino ima vći učinak na dugovječnost i vitalnost od maslinovog ulja jer sadrži jaki antioksidans resveratrol koji u stanicama aktivira mehanizme zaslužne za usporavanje starosti i preveniranje bolesti.

Image

Gotovo polovica maslinovog ulja je užegla, kisela, ima talog i nije dobro označena. Podaci Poljoprivredne inspekcije za 2018. godinu pokazuju da 12 od 25 uzoraka nije sukladno zbog čega je lani za tri uzorka donesena zabrana stavljanja na tržište, a u deset slučajeva naplaćena je i naknada troškova. Kad su u pitanju maslinova ulja, ona se podvrgavaju organoleptičkim ocjenjivanjima, a ona su za 2018. godinu pokazala da gotovo polovica uzoraka budu užegla, kisela ili u sebi ima uljni talog. Ovo posljednje, pojašnjavaju, uglavnom je posljedica pogrešnog skladištenja maslina prilikom čega dolazi do anaerobne fermentacije, a za jedan uzorak lani je utvrđeno i da je miješano s uljima niže kakvoće.

Foto: Shutterstock
Image

Gotovo polovica maslinovog ulja je užegla, kisela, ima talog i nije dobro označena. Podaci Poljoprivredne inspekcije za 2018. godinu pokazuju da 12 od 25 uzoraka nije sukladno zbog čega je lani za tri uzorka donesena zabrana stavljanja na tržište, a u deset slučajeva naplaćena je i naknada troškova. Kad su u pitanju maslinova ulja, ona se podvrgavaju organoleptičkim ocjenjivanjima, a ona su za 2018. godinu pokazala da gotovo polovica uzoraka budu užegla, kisela ili u sebi ima uljni talog. Ovo posljednje, pojašnjavaju, uglavnom je posljedica pogrešnog skladištenja maslina prilikom čega dolazi do anaerobne fermentacije, a za jedan uzorak lani je utvrđeno i da je miješano s uljima niže kakvoće.

Shutterstock

(FOTO: Sutterstock)

Najnovije istraživanje pokazuje da masnoće u maslinovom ulju  također, čak i učinkovitije, aktiviraju ove mehanizme. No, nije dovoljno samo konzumirati ulje, već je bitno i vrijeme u kojem to činimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Učinak maslinovog ulja najveći je ako ga kombiniramo s postom, ograničavanjem unosa kalorija i vježbanjem.

"Otkrili smo da se način na koji masnoće iz maslinovog ulja djeluju tako da se prvo moraju pohraniti u lipidne kapljice pa razgraditi tijekom vježbanja ili posta, pri čemu dolazi do pozitivnih učinaka na zdravlje i dugovječnost", objašnjava u studiji njezin voditelj dr. Doug Mashek.

Upravo se čita

Image
PET SPOJEVA TJEDNO

Monika odabrala najmlađeg Matea, a kući poslala Gorana: 'Trebaš više vjerovati u sebe, super si dečko'

"Želimo razumjeti biologiju, a zatim je primijeniti na ljude. Nadamo se da ćemo promijeniti pristup liječenju i umjesto tretiranja osam različitih poremećaja, liječiti jednu. Sve su to bolesti povezane sa starenjem pa hajde da liječimo starenje", zaključuje. 

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba