Najčešći oblik artritisa / Najbolja prehrana za osteoartritis: koje namirnice jesti, a koje izbjegavati

Image
Foto: Pexels

Mnogi ljudi primjećuju da mijenjanje prehrane može pomoći kod simptoma osteoartritisa, koji uključuju bol, ukočenost i oticanje

20.11.2018.
10:48
Pexels
VOYO logo

Osteoartritis je najčešći oblik artritisa. Do njega dolazi kada se hrskavica u zglobovima raspada tijekom vremena. Stanje može utjecati na bilo koji zglob u tijelu, ali ljudi ga često primjećuju u koljenima, rukama, kukovima ili kralježnici.

Ako imate osteoartritis, evo koje namirnice biste trebali uključiti u prehranu, a koje biste trebali izbjegavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam namirnica koje biste trebali jesti

Neke namirnice mogu ojačati kosti, mišiće i zglobove i pomoći tijelu u borbi protiv upala i bolesti. Ako imate osteoartritis, možete pokušati dodati ovih osam namirnica u  prehranu kako biste olakšale simptome:

1. Plava riba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masna, plava riba sadrže puno zdravih omega-3 masnih kiselina. Ove polinezasićene masti imaju protuupalna svojstva. Trebali biste jesti najmanje jednom tjedno sardine, skušu, losos ili svježu tunu.

2. Ulje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz masnu ribu, neka ulja mogu smanjiti upalu. Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži visoku razinu oleokantala, što može imati slična svojstva nesteroidnim protuupalnim lijekovima. Avokado i ulje šafranike su zdrave opcije i također mogu pomoći u smanjenju kolesterola.

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Mlijeko

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Mliječni proizvodi

Mlijeko, jogurt i sir su bogati kalcijem i vitaminom D. Ovi hranjivi sastojci povećavaju čvrstoću kostiju, što može pomoći kod boli.  Mliječni proizvodi također sadrže proteine koji mogu pomoći u izgradnji mišića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Lisnato zeleno povrće

Bogato je vitaminom D i fitokemikalijima i antioksidansima koji pomažu kod stresa. Vitamin D je bitan za apsorpciju kalcija i također može potaknuti imunološki sustav, pomažući tijelu da se bori protiv infekcija. Uvrstite u prehranu špinat, kelj, blitvu i raštiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Brokula

Brokula sadrži spoj koji se zove sulforafan, za koji se vjeruje da bi mogao usporiti napredovanje osteoartritisa. Ovo povrće je također bogato vitaminima K i C, kao i kalcijem za jačanje kostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Zeleni čaj

Polifenoli su antioksidansi za koje se vjeruje da mogu smanjiti upalu u tijelu i usporiti brzinu oštećenja hrskavice. Zeleni čaj sadrži visoke razine polifenola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels
Image
Foto: Pexels

Koristite li češnjak protiv biljnih ušiju?

(FOTO: Pexels)

7. Češnjak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici vjeruju da spoj koji se naziva dialil-disulfid, i biološki je aktivan sastojak češnjaka, može djelovati protiv enzima u tijelu koji oštećuju hrskavicu.

8. Orašasto voće

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orašasti plodovi su dobri za srce i sadrže visoke razine kalcija, magnezija, cinka, vitamina E i vlakana. Oni također sadrže alfa-linolensku kiselinu (ALA), koja pojačava imunološki sustav.

Image
Foto: Pixabay
Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri vrste namirnica koje trebate izbjegavati i zašto

Ako imate osteoartritis, vaše je tijelo neprestano u stanju upale. Dok hrana s protuupalnim svojstvima može smanjiti simptome, neka namirnice sadrže tvari koje aktivno pridonose upali. Njih je najbolje izbjegavati ili ograničiti:

1. Šećer

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prerađeni šećeri mogu potaknuti oslobađanje citokina, koji djeluju kao upalni glasnici u tijelu. Šećeri koji se dodaju zaslađenim pićima, uključujući gazirana pića, slatki čaj, arome s okusima, najvjerojatnije će pogoršati upalu.

2. Zasićene masnoće

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrana bogata zasićenim masnoćama, poput pizze i crvenog mesa, može uzrokovati upalu masnog tkiva. Osim što pridonosi riziku od razvoja pretilosti ibolesti srca, to može dodatno pogoršati upalu kod artritisa.

3. Rafinirani ugljikohidrati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog kruha, bijele riže i krumpira mogu takođerpotaknuti upalu u tijelu.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 ​Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo