Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Zašto da, zašto ne

Najdraži crni napitak: koje su dobre, a koje loše strane kave?

Kava produljuje život, stimulira mišiće, daje nam energiju. S druge strane donosi napetost, hiperaktivnost, proljev i glavobolju

Image
Foto: Pexels
Život i stil/ 14.12.2017. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kava je piće prepoznatljivog okusa i arome. Može se napraviti s hladnim ili vrućim mlijekom. Biljke kave uzgajaju se u preko sedamdeset zemalja, prvenstveno u ekvatorijalnim područjima Amerike, Južne Azije, Indije i Afrike. Zastupljenost organske kave na tržištu je u porastu. Za mnoge je ona neizbježan jutarnji ritual. Ipak, ako se pretjera s ispijanjem kave, onda taj zdravi napitak pokazuje svoju nezdravu stranu.

Zašto da?

Kava ima puno pozitivnih učinaka na zdravlje. Pomaže u prevenciji bolesti kao što su dijabetes, Parkinsonova bolest i visoki kolesterol. U umjerenim količinama umiruje krvožilni sustav i stimulira mišiće. Kavom se potiče cirkulacija, a moždana aktivnost se poboljšava. Nedavno je dokazano da kava djeluje antibakterijski, što ju više pijemo to nam je manji rizik od karijesa. Jedino što ćemo od kave imati žuću nijansu cakline. 

Kava nas usrećuje jer stimulira moždanu aktivnost, popravlja raspoloženje, uklanja blagu depresiju te potiče kreativnost. Ispijanje kave povećava  energiju i razbuđuje vas.  Postala nam je gušt, dio kulture. Kada razmišljamo o provođenju vremena s najmilijima, zamislimo se uz čavrljanje sa šalicom kave u ruci. 

Image

Bolesti srca

Foto: Pixabay
Image

Bolesti srca

Pixabay

(Foto: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zašto ne?

Ako pretjeramo s ispijanjem kave kroz dan, velika je šansa da postanemo ovisni. Preporuka: maksimalna doza - tri šalice dnevno. Simptomi ovisnosti o kavi su glavobolja, bezvoljnost i razdražljivost. Napravite test. Jedan dan preskočite s ispijanjem kave. Ako će vas početi boljeti glava, znači da ste postali ovisni. Ukoliko smo zaista neumorni kada je riječ o pijenju kave, osjetit ćemo očigledne promjene na sebi. One uključuju napetost, nepravilan rad srca, hiperaktivnost, ubrzan rad metabolizma i glavobolju

Kofein u kavi povećava katekoalamine, hormone stresa. Reakcija na stres izaziva povećanje kortizola i inzulina, a inzulin generira upalne procese od čega se osjećamo bolesno. Kava povećava rizik od slabljenja kostiju ili osteoporoze jer se njome gubi koštana masa. Kofein ometa apsorpciju kalcija koji je važan za kosti. Ljudi kod kojih se kofein dulje zadržava u tijelu, znatno jače osjećaju njegovo djelovanje, objašnjavaju znanstvenici.

Upravo se čita

Image
tuga nakon blagdana

Bolni gubitak zvijezde emisije 'Lovci na nekretnine': 'Donio je jako puno radosti u moj život'

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay) 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
nevidljiv

Vagus - lutajući živac zbog kojeg ne znate što vam je, a znate da vam je nešto...

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba