Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
GENSKA TERAPIJA

Otkriveno kako suzbiti epidemiju pretilosti?

Analiza je otkrila mutaciju gena koja, osim u pretilost, može voditi i u bolesti bubrega, jetara, gušterače i kostiju.

Image
RTL/Hina/ 22.11.2013. u 13:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Američko-izraelski znanstveni tim utvrdio je da 90 posto pretilih osoba može imati mutaciju istog gena koja znači da su programirani da jedu više i kreću se manje i smatra da bi upravo genska terapija mogla sadržati ključ borbe protiv epidemije pretilosti u svijetu, prenosi britanski list Daily Mail.

Proučavajući samo jednu obitelj znanstvenici su uspjeli utvrditi da defektni gen CEP19 izaziva pretilost. U okviru istraživanja analizirana je DNK iz krvnih uzoraka 13 ekstremno pretilih, čiji je prosječni indeks tjelesne mase bio je 48,7, i 31 vitkih članova iste izraelske obitelji koja živi u jednom selu na sjeveru Izraela. Analiza je otkrila mutaciju gena koja, osim u pretilost, može voditi i u bolesti bubrega, jetara, gušterače i kostiju.

Istraživanje na miševima nakon toga pokazalo je da je mutacija gena CEP19 toliko snažna da izaziva kod miševa udvostručenje težine, a oni su i skloni razvoju tipa 2 dijabetesa. Taj gen kontrolira apetit i razinu energije, a njegovo isključivanje kod miševa izazvalo je morbidnu pretilost.

Genetičar John Martignetti kazao je kako je istraživanje koje je počelo s otkrićem gena kod jedne obitelji koja pati od ekstremne pretilosti dovelo do identifikacije gena za koji se čini da je ključan u reguliranju procesa hranjenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Taj gen prisutan je ne samo kod ljudi i miševa, nego i kod najjednostavnijih jednostaničnih organizama", kaže Martignetti i ističe da priroda smatra taj gen toliko važnim da je očuvala njegovu strukturu više od 700 milijuna godina.

Američko-izraelski tim utvrdio je da isključivanje gena kod miševa izaziva kod njih morbidnu pretilost jer ih potiče da jedu više i manje se kreću, a time i troše manje energije.

Upravo se čita

Image
SVAKA ČAST

Željka Mateša je nova zvijezda TikToka! Za RTL.hr kaže: 'Na ovo su me potaknuli kupci u trgovini'

Kad su znanstvenici uništili verziju CEP19 gena kod laboratorijskih miševa, oni su, osim što su postali pretili, razvili i dijabetes. Uz jačanje apetita kod njih je uočena smanjena potrošnja energije, kao i smanjena sposobnost da razgrađuju mast.

Znanstvenici vjeruju da liječenje, čiji je cilj oživjeti taj gen kod osoba koje su izložene riziku pretilosti, može pomoći u borbi protiv globalne pretilosti i tipa 2 dijabetesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba