Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
doznajte što je tenoreksija!

Ovisnost modernog doba: želja za preplanulim tenom jednaka je ovisnosti o heroinu

Ovisnici imaju snažnu želju za preplanulim tenom, potrebu za sve većim 'dozama', osjećaj tjeskobe kad se ne 'sunčaju', euforiju kad to rade, i živcira ih kad im prijatelji ili obitelj prigovaraju da s tim pretjeruju

Image
Foto: Thinkstock
Hina/ 26.8.2015. u 13:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tople kolovoške večeri u Madridu bujica korisnika izlazi iz solarija, jer se čak i u sunčanoj Španjolskoj želja za preplanulim tenom pretvara se u ovisnost. 

Glavni grad Španjolske ima 2749 sunčanih sati godišnje, po tamošnjem meteorološkom zavodu. To studenticu Macarenu Garciju neće odvratiti od UV zračenja u solariju. 

"Mojoj obitelji to se ne sviđa, govore mi da to nije zdravo... ali oni žive pokraj plaže. Ja radim u gradu i isto želim biti preplanula", rekla je Garcia na izlasku iz solarija Solmania u središtu Madrida. 

U tome nije jedina. Jose Manuel Rodriguez, ljepuškasti 36-godišnji plesač dolazi u salon tri puta tjedno. On želi zadržati svoju preplanulost cijelu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dermatolog Jose Carlos Moreno to bez oklijevanja naziva ovisnošću.

"Postoje ljudi koji misle da nikada nisu dovoljno preplanuli", rekao je i usporedio ih s anoreksičarima koji uvijek misle da su predebeli.

Upravo se čita

Image
PRIJAVI SE U NOVU SEZONU!

Gdje su danas pobjednici 'Superpara'? Jedni spremaju vjenčanje, drugi ljetos dobili prinovu, a treći se bacili u poljoprivredu

Po profilu to su većinom žene i muškarci ispod četrdesete koji prekomjerno dolaze u solarij jer žele čokoladnu boju kože. 

Saloni za sunčanje ili solariji pojavili su se u Americi osamdesetih godina i tamo se već desetak godina govori o novoj ovisnosti - tenoreksiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Simptomi su slični ovisnosti o heroinu, tvrdi profesor Joel Hillhouse s fakulteta javnog zdravlja u Tennesseeju.

"Ovisnici imaju snažnu želju za preplanulim tenom, potrebu za sve većim "dozama", osjećaj tjeskobe kad se ne "sunčaju", euforiju kad to rade, i živcira ih kad im prijatelji ili obitelj prigovaraju da s tim pretjeruju", pojasnio je. 

Svjetska zdravstvena organizacija od 2012. godine uređaje za umjetno sunčanje klasificira kao kancerogene. Prva država koja je solarije zabranila bio je Brazil 2009., a to je pet godina poslije učinila i Australija, zemlja koja ima najveću stopu melanoma po glavi stanovnika u svijetu.

Po istraživanju australskih znanstvenika, umjetno sunčanje u solariju povećava rizik od melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože, za 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za ovisnike o preplanulosti nema posebne terapije. Hillhouse savjetuje osnivanje grupa za podrušku, poput anonimnih alkoholičara.  

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bezazlene metode

Je li moguće izazvati menstruaciju prirodnim putem?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba