Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Škola nepušenja

Pušenje je uzrok u 9 od 10 slučajeva raka pluća – riješite se loše navike

Svi ovi negativni brojevi i činjenice dodatan su poticaj za donošenje odluke o prestanku pušenja, pogotovo kada se zna da je pušenje jedan od glavnih uzroka raka pluća

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 10.9.2018. u 14:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dana 24. rujna kreće besplatna Škola nepušenja u Zakladi „Hrvatska kuća disanja“ u sklopu koje će polaznici, zahvaljujući interdisciplinarnom i edukativno-psihoterapijskom pristupu, imati priliku odbaciti cigarete i započeti život bez duhanskog dima.

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj se svake godine otkrije 2900 novih slučajeva oboljelih od karcinoma pluća. Istovremeno, godišnje od te bolesti umre 2800 ljudi. Karcinom pluća najčešći je i najsmrtonosniji tip karcinoma. Od svih ukupnih uzroka smrti karcinom pluća na četvrtome je mjestu, a šansa za petogodišnje preživljenje tek je pet posto.

„U Hrvatskoj preko 30 posto stanovništva puši. Primjerice Hrvatice su na prvome mjestu u Europi, a muškarci na sedmome mjestu. Škole nepušenja koje organiziramo u Zakladi mali su korak prema velikom cilju, a to je da pomognemo što većem broju građana da se oslobode cigareta. Ovim putem apeliram i na sustav koji bi trebao ulagati znatno više napora u informiranje javnosti, ponajviše mladih, o svim štetnim učincima pušenja kako bi djelovali preventivno i spriječili da mladi ljudi uopće počnu pušiti“, naglasio je akademik Miroslav Samaržija, upravitelj Zaklade „Hrvatska kuća disanja“ i predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Svi ovi negativni brojevi i činjenice dodatan su poticaj za donošenje odluke o prestanku pušenja, pogotovo kada se zna da je pušenje jedan od glavnih uzroka raka pluća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Škola nepušenja u sklopu Zaklade „Hrvatska kuća disanja“ održava se tijekom pet radnih dana od 17 do 19 sati. Prvih je pet dolazaka obvezno, a svaki naknadni dolazak individualni je odabir pojedinca jer se tada radi na održavanju postignute apstinencije. Stručni interdisciplinarni tim sastavljen je od pulmologa, psihologa i psihijatra, a s polaznicima tijekom trajanja škole teorijski i praktično radi na tome da odbace lošu naviku. Nakon završetka programa polaznike će se kontaktirati prvi put nakon tri mjeseca i drugi put nakon šest mjeseci s ciljem provjere jesu li ostali dosljedni svojoj odluci.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na e-adresu: akomljenovic@toraks.hr ili na broj telefona 01 455 0299, a više informacija potražite na www.hrvatskakucadisanja.hr.

Upravo se čita

Image
užas

Velika tragedija u Rijeci: U vodenoj bujici preminuo muškarac, pronašli ga ispod automobila

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Život i stil/ 10.9.2018. u 14:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
oralna higijena

Izliječite upalu zubnog mesa: Kućni pripravci za borbu protiv gingivitisa

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba