Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ne preskačite korake

Stvari na koje morate obratiti pozornost ako počinjete vježbati, a potpuno ste izvan forme

Kako odabrati najbolju vrstu treninga, pronaći motivaciju koja vas neće već prekosutra napustiti i trebate li prije, no što uskočite u tenisice otići liječniku?

Image
Foto: Pexels
Život i stil/ 1.5.2019. u 11:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda vam je liječnik rekao da je krajnje vrijeme da počnete vježbati ili vas vaši bližnji uporni nagovaraju da konačno ustanete s kauča ili ste pak sami shvatili da više ne možete po starom i odlučili skinuti kilograme i dovesti se u formu.

Kako odabrati najbolju vrstu treninga, pronaći motivaciju koja vas neće već prekosutra napustiti i trebate li prije, no što uskočite u tenisice otići liječniku, odgovaramo u narednim rečnicama. 

  • Liječnik 

Ako niste vježbali godinama ili ste posljednji put potrčali na satu tjelesnog odgoja u srednjoj školi, dobro je napraviti liječnički pregled prije, no što krenete vježbati. Na taj način spriječit ćete moguće ozljede ili, ukoliko postoji kakav zdravstveni problem poput urođene srčane mane, izbjeći zdravstvene komplikacije. Liječnik će vam savjetovati kakve su vježbe najbolje za vas i preporučiti vam odgovarajuću prehranu ukoliko imate višak kilograma, povišen kolesterol, povišen krvni tlak ili neki drugi problem.

  • Motivacija

Najveća motivacija je definitivno zdravlje. Većina nas će se pokrenuti kada liječnik kaže da je krajnje vrijeme i kada posljedice sjedilačkog načina života osjetimo na vlastitoj koži - infarkt, moždani udar,problemi s kralježnicom samo su neke od posljedica neaktivnog života. Umjesto da sanirate posljedice, sačuvajte zdravlje i pokrenite se već danas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

  • Vrijeme

Kada uvodimo neki novi sadržaj u svoj život za njega moramo naći vremena. Manjak vremena najčešći je i najlošiji izgovor za nevježbanje. Jedan od načina da mu doskočite jesu grupni treninzi u fiksno vrijeme - učlanite se u obližnji sportski centar i budite uporni dok vam se trening ne uklopi u dnevnu rutinu.

Upravo se čita

Image
GASTRO FANTAZIJA

Isprobajte recepte Antonije Pedišić i glavno jelo od 'vražje matere': 'Ovo je bilo 10 klasa iznad svega'

Vrlo je bitno da vam mjesto na kojem vježbate bude vrlo blizu domu jer je u tom slučaju puno veća vjerojatnost da ćete biti redoviti na trenizima. Ako ne želite na grupne treninge, dionice koje inače prolazite automobilom ili javnim prijevozom, barem jednim dijelom zamijenite hodanjem. Isto vrijedi i za dizala u stubištima. Hodajte što više. Za ljude koji se nisu baili nikakvom vrstom rekreacije i minimalno hodanje znači promjenu na bolje.

  • Vrsta treninga


Kako biste ostali ustrajni i redovito vježbali, vrlo je bitno da vam se aktivnost  koju se izabrali sviđa. Ako ne volite teretanu, nemojte se mučiti dizati utege jer time trošite puno energije na aktiviranje voljnog momenta, a od treninga dobivate minimum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Radije pronađite sport u kojem uživate pa će osim tijela na dobitku biti i psiha, a i upoznat ćete ljude koji dijele iste interese kao i vi, razmijenjivati mišljenja, razvijati se i sklopiti nova prijateljstva. Na sreću, danas postoji veliki izbor kada govorimo o rekreaciji - od hodanja, trčanja i planinarenja, do raznih vrsta aerobika, teretane, plivanja, do joge i pilatesa. 

  • Napredak

Što ste više izvan forme, to će u početku napredak biti očitiji, a vaša motivacija sve veća. Kod redovitog vježbanja organizam sve učinkovitije koristi kisik i stvara energiju potrebnu za izgradnju mišića.  Već nakon nekoliko tjedana redovitog vježbanja broj mitohondrija (zaduženih za proizvodnju energije) u našim stanicama se povećava pa vježbanje postaje lakše i brže se oporavljamo nakon treninga. Zato je izuzetno važno ustrajati na početku i stvoriti naviku vježbanja koju zovemo i pozitivna ovisnost.  

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
nevidljiv

Vagus - lutajući živac zbog kojeg ne znate što vam je, a znate da vam je nešto...

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba