Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
uzročnik mnogih bolesti

Svjetska zdravstvena organizacija u borbi protiv debljine

Smanjiti za 30 posto prosječan unos soli u prehrani, povećati tjelesnu aktivnost za 10 posto, nametnuti porez na proizvode loše za zdravlje, sve su to obveze koje je ovog tjedna preuzela Svjetska zdravstvena organizacija kako bi zaustavila širenje debljine u svijetu do 2020.

Image
RTL/Hina/ 28.5.2013. u 13:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zemlje članice WHO-a, okupljene od 20. svibnja na općoj skupštini, usvojile su u ponedjeljak navečer konsenzusom rezoluciju u tom smislu.

Tom se rezolucijom uvodi plan djelovanja protiv neprenosivih bolesti (srčanih bolesti, raka, kroničnih dišnih bolesti i dijabetesa) boreći se s nizom rizičnih čimbenika, među kojima i debljinom.

"Troškovi nedjelovanja znatno premašuju troškove poduzimanja mjera", ističe se u planu djelovanja WHO-a, koji objašnjava da su prekomjerna težina i debljina peti faktor rizika od smrti na svjetskoj razini te da najmanje 2,8 milijuna odraslih umire zbog njih svake godine.

"Usvajanje plana djelovanja iznimno je važno za borbu protiv jedne od najrazornijih zdravstvenih kriza u današnje vrijeme", izjavio je John Stewart, jedan od odgovornih ispred nevladine organizacije Corporate Accountability International.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Po njemu, velike prehrambene tvrtke u sektoru ostvaruju "profit proizvodeći preslatku, premasnu ili preslanu hranu".

Plan djelovanja WHO-a poziva tvrtke na suradnju i nudi državama niz dobrovoljnih ciljeva.

Upravo se čita

Image
FINALE TJEDNA

Tomi odabrao Anteu, a Marina mu razočarano priznala što osjeća: 'Ja sam bila spremna zbog ovoga otići u Dubrovnik…'

"Borba protiv debljine je prioritet, jedan od najvažnijih čimbenika borbe protiv neprenosivih bolesti", izjavio je direktor odjela Nutrition za zdravlje i razvoj WHO-a Francesco Branca.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba