Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
greška u koracima

Tko bi rekao! Cijelo vrijeme kuhamo kavu na pogrešan način

Ako vam je kava nezaobilazni jutarnji ritual, iznenadit će vas činjenica da ju, najvjerojatnije, nikada niste doživjeli na pravi ačin

Image
Foto: www.profimedia.hr
Život i stil/ 23.1.2020. u 8:31
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jača, slabija, s više ili manje mlijeka, slatka ili bez šećera, espresso, turska ili instant kava, s kofeinom ili bez njega - svatko od nas ima svoj savršen početak dana. Zato je nezahvalno govoriti o pravilnom kuhanju kave jer uvelike ovisi o željama i ukusu onoga za koga ju kuhamo.

No, znanstvenici su se pozabavili i ovom problematikom, proveli istraživanje te otkrili koji je pravi način pripremanja kave. Naravno, pokazalo se da ju kuhamo na pogrešan način. Tajna je, tvrde, u tome da bi trebalo koristiti manje kave i mljeti je krupnije.

Konačno je otkriveno koliko kava dnevno možemo popiti

Image

kava arabica

Foto: Pixabay
Image

kava arabica

Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mnogi će kavu samljeti što sitnije kako bi izbjegli da komadići plivaju u šalici. "Zvuči kontradiktorno, ali kava će biti boljeg okusa ako ju grublje sameljemo i koristimo u manjim količinama", savjetuje voditelj ove zanimljive studije dr. Cristopher Hendon, kemičar sa Sveučilišta Oregon za Yahoo.news.

Stručnjaci za kavu reći će da mlinac treba podesiti na fino mljevenje  kako bismo dobili savršen spoj gorčine i kiselosti zrna. Prema novim saznanjima, ima mjesta za poboljšanje okusa omiljenog jutarnjeg napitka ljudi diljem svijeta. Procjenjuje se da se dnevno na globalnoj razini popije dvije milijarde šalica kave. Imajući na umu taj podatak, vrlo je bitno znati skuhati savršenu kavu.

Upravo se čita

Image
Drew Scott

Brak funkcionira iako rade zajedno: Omiljeni 'lovac na nekretnine' i nakon 12 godina u nju je zaljubljen preko ušiju

Konačno je otkriveno koliko kava dnevno možemo popiti

Uvriježena mjera za jedan espresso je 20 grama kave sitno mljevene kave. Znanstvenici savjetuju da bi se količina kave po espressu trebala smanjiti za četvrtinu kako bi imala najbolji okus. Pritom treba voditi računa da bude malo krupnije mljevena jer tada bolje dolazi do izražaja aroma zrna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

No, kao što smo rekli, svatko ima svoju najbolju verziju kave, a o ukusima i okusima nema smisla raspravljati. Ako vam je vaša jutarnja kava odlična, nema smisla mijenjati je, no ako osjećate da ima mjesta za napredak, poslušajte znanost. Možda se u grublje mljevenom zrnu krije vaš savršen početak dana.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodan osjećaj

Je li osjećaj pritiska u vagini tijekom trudnoće normalan?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba